Rajonet, të njohura më parë si Rajonet e Zyrës së Qeverisë, janë niveli më i lartë i ndarjes administrative në Angli. Midis 1994 dhe 2011, nëntë rajone kishin zëvendësuar zyrtarisht funksionet brenda qeverisë. Ndërsa ata nuk e përmbushin më këtë rol, vazhdojnë të përdoren për qëllime statistikore dhe për disa qëllime administrative. Ata përcaktojnë votimet (zonat elektorale) për qëllime të zgjedhjeve në Parlamentin Evropian. Eurostat gjithashtu i përdor ato për të demarkuar Nomenklaturën e Njësive Territoriale për Statistikat (NUTS) rajone ("NUTS 1 rajone") brenda Bashkimit Evropian. Rajonet zakonisht ndjekin kufijtë e rajoneve të mëparshme standarde, të vendosura në vitet 1940 për qëllime statistikore.

Rajonet e Anglisë
Regions of England (anglisht)
BLANK in England.svg
Kategoria Rajone statistikore
Rajone administrative
Vendi Angli
Krijuar 1994
Numri 9
Popullsia 2,596,886–8,634,750
Sipërfaqja 1,572–23,829 km²
Nënndarjet Qarqet metropolitane
Qarqet jo-metropolitane
Rrethet

HistoriaRedakto

RajonetRedakto
Name[1] Population 10-year % increase
(to 2011 Census)
Area Population
density
Median gross annual
earnings (£) 2014[2]
% of population claiming
Income Support
or JSA
(August 2012)
% as at August 2001 Largest urban area
South East
8,634,750 7.9% Stampa:Cvt Stampa:Cvt 28,629 3.0% 5.4% Portsmouth
London 8,173,941 14.0% Stampa:Cvt Stampa:Cvt 35,069 5.3% 10.1% London
North West 7,052,177 4.8% Stampa:Cvt Stampa:Cvt 25,229 5.3% 10.4% Manchester
East of England 5,846,965 8.5% Stampa:Cvt Stampa:Cvt 26,830 3.5% 6.2% Norwich
West Midlands 5,601,847 6.4% Stampa:Cvt Stampa:Cvt 24,920 5.1% 9.2% Birmingham
South West 5,288,935 7.3% Stampa:Cvt Stampa:Cvt 25,571 3.3% 6.8% Bristol
Yorkshire and the Humber 5,283,733 6.4% Stampa:Cvt Stampa:Cvt 24,999 5.2% 9.3% Leeds
East Midlands 4,533,222 8.7% Stampa:Cvt Stampa:Cvt 25,027 4.2% 7.7% Leicester
North East 2,596,886 3.2% Stampa:Cvt Stampa:Cvt 24,876 6.1% 11.6% Newcastle upon Tyne
England 53,012,456 7.88% Stampa:Cvt Stampa:Cvt 27,487 4.45% 8.32%[3] London

Shiko edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ "Regions (Former GORs)". ONS. Marrë më 2015-08-25. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "ASHE 1997 to 2014 selected estimates (Excel sheet 408Kb)". Office for National Statistics. Marrë më 17 dhjetor 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Key Statistics: Population; Quick Statistics: Economic indicators. (2011 census and 2001 census) Retrieved 2015-02-27.[lidhje e vdekur]

Lidhje të jashtmeRedakto