Novi Sadi, një qytet në të majtë të bregut të Danubit, kryeqyteti i Krahinës Autonome të Vojvodinës (Republika e Serbisë).

Novi Sadi për herë të parë përmendet në dokumentet e shkruara ne vitin 1640, si lagje perreth ures në anën e majte të Danubit. Zyrtarisht futet në kadastër si një vendbanim vetem ne vitin 1694

VendbanimeRedakto

Begeč, Budisava, Bukovac, Veternik, Kać, Kisač, Kovilj, Ledinci, Novi Sad, Petrovaradin kalaja, Rumenka, të Sremska Kamenica, e Vjetër Ledinci, Stepanovićevo, Futog dhe Čenej.

KulturëRedakto

  • Exit Festival

Festat e qytetitRedakto

  • 1. shkurt - dita kur me 1748 u deklarua si një qytet i lirë mbretërore. 
  • 9. nëntor - Dita e qytetit.
  • 23. tetor - Dita e çlirimit nga fashizmi – dita kur në vitin 1944 Novi Sadi u çlirua prej pushtimit fashist.
  • 25. nëntor - dita kur më 1918 u mblodh Kuvendi e i madh i Serbëve, Kroatëve dhe Sllavëve tjere te Banatit, Backes dhe Baranja. Në lidhje me këtë datë, si dhe rreth 9 nëntorit, Kuvendi i Qytetit  ndan çmimin Karta e Nentorit si karta më e lartë për arritje në fushën e aktiviteteve sociale.

Lidhje të jashtmeRedakto