DMOZ (nga directory.mozilla.org, një emër domaini i mëparshëm, i stilizuar me shkronja të vogla në logon e tij) ishte një drejtori shumëgjuhëshe me përmbajtje të hapur e lidhjeve World Wide Web . Faqja dhe komuniteti që e mirëmbante atë njiheshin gjithashtu si Projekti i Drejtorisë së Hapur ( ODP ). Ajo ishte në pronësi të AOL (tani pjesë e Verizon Media ), por e ndërtuar dhe mirëmbajtur nga një komunitet redaktorësh vullnetarë.

Përmbledhje

Redakto

DMOZ përdori një skemë ontologjike hierarkike për organizimin e listimeve të faqeve. Listimet për një temë të ngjashme u grupuan në kategori të cilat më pas përfshinin kategori më të vogla.

DMOZ u mbyll më 17 mars 2017, sepse AOL nuk dëshironte më të mbështeste projektin. [1] [2] Faqja e internetit u bë një faqe e vetme fillestare atë ditë, me lidhje me një arkiv statik të DMOZ dhe në forumin e diskutimit të DMOZ, ku po diskutohen planet për të riemërtuar dhe rihapur drejtorinë. [2]

Që nga shtatori 2017, një pasqyrë e pa-redaktueshme mbeti e disponueshme në dmoztools.net,[3] dhe u njoftua se ndërsa URL DMOZ nuk do të kthehej më, do të sigurohej një version pasardhës i drejtorisë me emrin Curlie.[4][5]

Referime

Redakto
  1. ^ Sullivan, Danny (17 mars 2017). "DMOZ has officially closed after nearly 19 years of humans trying to organize the web". Search Engine Land. Arkivuar nga origjinali më 17 korrik 2017. Marrë më 17 korrik 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b "Why Dmoz Was Closed ?". Resource-Zone.com. 16 prill 2017. Arkivuar nga origjinali më 28 tetor 2020. Marrë më 29 prill 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "The Directory of the Web – This site includes information formerly made available via DMOZ". dmoztools.net. Arkivuar nga origjinali më 23 gusht 2017. Marrë më 21 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "New dmoz". Resource-Zone.com. Arkivuar nga origjinali më 22 gusht 2017. Marrë më 21 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Curlie: Present". curlie.org. 2017-03-29. Arkivuar nga origjinali më 18 shtator 2017. Marrë më 2017-09-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)