Oshkosh L-ATV (Light Combat Tactical All-Terrain Vehicle) është një mjet i lehtë për përdorim/luftim me shumë role, i cili fitoi programin e Ushtrisë Amerikane për Automjetet e Përbashkëta Taktike të Lehta (JLTV). Në fazat shumë të hershme të programit, u sugjerua që JLTV të zëvendësonte Automjetet me Rrota për Shumë Qëllime dhe Lëvizshmëri të Lartë të AM General (HMMWV) në bazë të një për një. Tani sugjerohet që JLTV do të zëvendësojë pjesërisht HMMWV, jo ta zëvendësojë atë në një bazë të ngjashme.

Oshkosh L-ATV i Ushtrisë Lituaneze

L-ATV është projektuar për të ofruar një nivel mbrojtjeje të krahasueshme me atë të modeleve më të rënda dhe më pak të manovrueshme të klasës së mbrojtur nga prita dhe kundër minave (MRAP), këto kanë më shumë mbrojtje nga shpërthimi sesa HMMWV-të e blinduara të cilat janë dorëzuar për t'i zëvendësuar në operacionet e dislokimeve.

Më 25 gusht 2015, L-ATV u zgjodh si fitues i programit JLTV. Porosia e parë e dorëzimit të JLTV u vendos në mars 2016 me Ushtrinë e SHBA-së duke porositur 657 copë për testim. Kërkesat e përgjithshme kanë luhatur, por që nga janari 2022 u deklarua nga Micheal Sprang, Drejtor i Projektit JLTV të jetë: Army - 49,099 (kjo shifër ka mbetur relativisht konstante); Trupat e Marinës – 12,500 (afërsisht); Forcat Ajrore – 2000 (në varësi të financimit); Marina (rreth 400).

Ushtria mori shtatë JLTV-të e saj të para për testim në fund të shtatorit 2016, deklaroi koloneli Shane Fullmer, menaxher i projektit JLTV në një konferencë për mediat AUSA 2016.

Përveç Shteteve të Bashkuara, 3 vende të tjera aktualisht operojnë dhe 4 të tjera kanë porositur JLTV.[1]

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ "Oshkosh L-ATV", Wikipedia (në anglisht), 2022-09-24, marrë më 2022-12-25