TEKNOLOGJIA NE SHERBIM TE POLICISE

CSI: Crime Scene Investigation

Duke hedhur nje kend-veshtrim ne te kaluaren dhe duke pare realitetin ne te cilin jetojme,do konstatojme se evulimi shoqerise ka sjelle qe : raportet  natyrat dhe menyrat kriminale  te gershetuara me terrenin dhe gjithshka tjeter qe ka lidhje me krimin ,dhe c’do gje, qe dinim apo kishim mesuar apo studjuar deri me sot ne lidhje me te (krimin) kane ndryshuar .

Gjate seancave mesimdhense ne Akademi te ndryshme te Policise ,jane futur teknologjite e perparuara qe perdoren nga Hetuesit gjate skenave te krimit.Duke ju referuar kesaje pike do thoja se : keto teknologji bashkohore nuk jane prone vetem e personave apo firmave te cilat I disponojne keto teknologji ,por ato duhet dhe kerkohet te jene pjese e formimit dhe instruktimit te vete personelit te zbatimit te ligjit.Duke perfituar nga keto teknologji .Policia do kete nje arsenal te paisje te teknologjise se larte per te ndihmuar ate gjate proceseve te hetimit dhe per ti dhene ketyre proceseve nje zgjidhje sa me te shpejte aq dhe ekzakte ne varsi te c’do rasti.

A )

Nje nga keto teknologji eshte dhe perdorimi I DRONS ,te cilat bejne te mundur ndjekjen e makinave nepermjet sherbimit GPS ,te kombinuar me nje I-Pads te zakonshem per ti sherbyer komunitetit dhe duke I afruar atije siguri.

B)

Nevoja per te pare c’far po ndodh ?Dergimi I nje aparati Robotik.Kjo behet kur ka nje situate shume te rezikshme ne te cilen nuk munde te dergosh nje Oficer te Policise ne nje skene active krimi ,ose ne ndonje situate e cila kerkon “syte” kur nuk kemi asnje lidhje optike me vend ngjarjen apo nuk kemi qartresi te saje.Ne kete rast Policia munde te perdor nje aparat Robotik Fotografik Throwable.Paisja ka nje motor elektrik ,me rrota te cilat kane komandim te vecante duke e lejuar kete pasije te beje levizije sipas deshirave qe ka Oficeri I Policise ,neperjet komandimit ne distance.

                                            C)

Perdorimi I kamerave Robotike.

                                            D)

Perdorimi I teknologjise per zbulimin e te shtenave me arme ,ne ambjente te ndryshme ,duke vendosur sensore ne pika te ndryshme.Kjo rrealizohet nepernjet sensorve te vendosur te cilet dergojne te dhena ne qendren e kotrollit policore ,te lena ne vendin e ngjarjes deri ne momentin qe policia do shkoje ne vendin e ngjarjes .Nderkohe qe puna qe I mbetet Oficerit te Policise eshte qe te perpiqet te gjeje cfare ka ndodhur.Pjesa me e veshtire eshte pasqyrimi se nga ku erdhi nje e shtene dhe nga ! Ky eshte nje system I zbulimit te te shtenave qe quhet (DPS). Nepermjet kesaje menyre munde te ekzaktesosh nese plumbi I shkerh ne dretim te ajrit ,tokes apo drejte nje objekti.Kjo metode perdoret shpesh ne zona problematike ku ka zbrazje armesh ne ore te ndryshme duke vene ne rrezik jeten e banorve.Kjo eshte nje menyre per te ulur perdorimin e armeve te zjarrit.

                                              E)

Perdorimi I I-Pads ne Agjensite Policire,si dhe kombinimi I teknologjive te reja mbetet nje nje obligimet dhe sfidat e se ardhmes perballe krimit te organizuar.Keto paisje jane bere ne vendet e zhvilluar nje pjese gjithnje e me shume thelbesore ne punen e Policise.Nepermjet ketyre paisjeve munde te merren shenime dhe deklarata si dhe icizime nga deshmitare apo nga te dyshuar.Ndryshe nga nje Lap-Top ,I-Pad-s eshte me I vogel dhe me I volitshem ne punen e nje Oficeri Policie te cilin e mer nen krahe dhe shkon ne vend-ngjarje.Nderkohe qe ne tavolinen e tije te punes neprmjet tije munde te kete qasje ne cdo shenim apo fotografi te regjistruara keto ne I-Pad ose te marra keto nga Informacioni I te dhenave te krimit shteteror (Arkive elektronike e Policise se Shtetit). Lidhja e I-Pad me sistemin INTRANET qe perdor Ministria munde ti jape te dhena cdo punonjesi te policies ne kohe reale cdo te dhene qe ai do kishte nevoje.

Shenim : Roland Badmmi

__ Keto Paisje te Teknologjise se larte vertete ndihmojne Policine ne lufte kunder krimit ?

Ministria e Punve te Brendshme mundohet te beje kursime,per sa I perket paisjeve te teknologjise se larte ,teknologji qe per hire te se vertetes jane te shtrenjta ,por lind pyetja : per c’fare do na jepnin te dhena dhe informacion ja vlene ?!

Deshtimi per te perparuar dhe per te perdorur teknologji te pershtatshme  (shembuj plot) dhe perdorimi I tyre ne baze te gjykimit dhe zbatimit te ligjit do te thote qe ne po genjejme vehten.Une besoj ,se teknologjia eshte lidhja e vetme qe do bente punen e Policise me efektive.Nese sot kemi nje teknologji qe munde te na ofroje te dhena per te zbuluar krimin si dhe zbatimin e ligjit,kjo prosupozon se ajo duhet zbatuar.Duke lexuar e shfletuar shkrime te Profesoreve Nderkombetare qe merren me te Drejten Penale te cilet kane thene : Disa teknologji te reja ne Polici jane inkurajuse dhe duhet te miratohen duke bere ne kete menyre Policine me te sigurte dhe njerzit me te sigurte.Ketu ka dhe nje problem qe duhet patur kujdes dhe mbikqyreje ligjore ,sepse ndodh qe Policia nuk I perdor ndonjehere keto teknologji vetem per destinacionin qe duhet te perdoren.Duhet dhe ngel detyre angzhimi qe keto teknologji  do perdoren vetem gjate trenimimit te efektivave te Policise ose gjate fushatave apo veprimtarise Operacionale te Policise.

Nga Roland Bademi