Parqet kombëtare në Shqipëri

artikull-listë e Wikimedias

Zonat e mbrojtura natyrore dhe turistike në vendin tonë, janë konsideruar si pjesë tokësore te shumëllojshmërisë biologjike të pasurive natyrore dhe kulturore që ofrojnë. Këto zona mbrohen nga shteti dhe numërohen rreth 384 të tilla. Ato ndahen në 6 kategori sipas rëndësisë: 4 zona rreptësisht të mbrojtura ku përfshihen Laguna e Karavastasë (Lushnjë), Lumi i Gashit (Tropojë), Rrajca (Librazhd) dhe Kardhiqi (Gjirokastër), 11 parqe kombëtare; (300 monumente natyrore; 26 zona të menaxhuara, 4 peisazhe të mbrojtura tokësore ose )detare, si dhe 4 zona të mbrojtura burimesh. Zonat e mbrojtura zënë një sipërfaqe të përgjithshme 109 050 hektare, 10,5 % të fondit pyjor dhe 3,8 % të sip së përgjithshme të vendit. Fillimet e zonave të mbrojtura kanë nisur që në vitin 1940 me shpalljen ose krijimin e rezervatit të parë shtetëror të gjuetisë (Kune-Vain-Tale) në Lezhë dhe në Parkun Kombëtar të Malit të Tomorrit në Berat.Vend shumë i bukur për tu vizituar.Parqet jane ndertuar per lek

Lista e Parqeve natyrorë dhe kombëtarë të Shqipërisë

Redakto

Parku Kombëtar “Dajti : Parku natyror i Dajtit

Redakto

Dajti Ndodhet në lindje të kryeqytetit të Shqipërisë dhe ka një sipërfaqe prej 3300 ha. Ai ndodhet në pjesën lindore të fushës se gjerë të Tiranës 26 km në lindje të Tiranës dhe 50 km larg nga aeroporti “Nënë Tereza”.

Tipike e Parkut te Dajtit është shtrirja e bimësisë me kate . Te tilla jane : 1Kati i shkurreve i cili ndahet ne 2 nenkate nenkati i shibliakut (0-400m)

 

dhe ai i shkurreve mesdhetare (600–100 m). 2 Kati i dushqeve qe perbehet nga nenkati i dushqeve dhe ai i makjeve te cilët rriten ne lartësinë 1000–1200 m dhe zene 17 % te bimesise totale te malësisë sepse pjesa është e dëmtuar nga ndërtimi pa kritet i fushave dhe pronave . 3 Kati i ahut dhe haloreve ndodhen ne lartësinë 1200–1500 m dhe përbehen nga pishat, ahu dhe aloret. Jane bime me kercell drusor prandaj i durojnë klimës se ftohte qe ka. Përhapja me e madhe e tyre është pjesa jug-lindore - lindore. Kullotat Alpine te cilat ndodhen mbi 1500 m ne lartësinë e malit te kaptines dhe atij te zylit. ao zene 76 % te mjeisit ekologjik. Ky park është një zonë shumë e frekuentuar nga pushuesit ditor. Ai konsiderohet "Ballkoni natyror i Tiranës". Ai ofron mundësi akomodimi për pushuesit. Aty mund te shkohet me teleferik , udhëtim i cili ofron një eksperience te veçante.

Parku Kombëtar “Lugina e Valbonës

Redakto

- Lugina e Valbones është një nga mrekullite e paperseritshme te natyrës Alpine Shqiptare. Kjo lugine ndodhet ne pjesen me veriore te vendit ne lindje te masivit malor te Alpeve qe perfshihet nga rrethi i Tropojes. Lugina e Valbones nis nga Qafa e Valbones ne perendim dhe perfundon ne luginen e Drinit ne jugperendim, shume prane diges se hidrocentralit te Fierzes. Gjatesia e saj nga Qafa e Valbones deri ne lumin Drin eshte 50,6 kilometra. Lugina e Valbones eshte zona turistike me e vizituar ne rrethin e Tropojes, madje nga me te vizituarat ne Alpet shqiptare. Kjo zone me bukuri te rralla eshte e preferuar jo vetem nga turistet vendas por edhe nga turistet e huaj, te cilet parapelqejne te njihen edhe me zakonet apo traditat e fshatrave me veriore te vendit.- Ka vlera te medha turistike dhe rekreative te cilat ndërthuren me nje biodiversitet me rendesi kombetare dhe nderkombetare. Fshati Valbone shtrihet ne lartesine 820 m.

Parku Kombëtar “Thethi”

Redakto

Ka një sipërfaqe prej 2630 ha dhe ndodhet në Alpet e Shqipërisë, pranë Bjeshkëve të Nëmura. Ai ndodhet në një distancë 70 km larg qytetit të Shkodrës dhe përshkohet nga lumi i Shales, me një prurje prej rreth 1000-1300 l/s dhe është i pasur me troftën e malit. Një pikë mjaft piktoreske dhe mahnitëse është Ujëvara e Grunasit. Për tu vlerësuar është prania e drurit relikt të lisit. Ky përfaqëson zonën më të populluar të vendit me rrëqebull (linx linx) i cili konsiderohet specia e rrezikuarKa parqe te rrezikuara per lek si mali i tomorrit te fiksi

Parku Kombëtar “Lura: Parku Kombëtar i Lurës

Redakto

Ka një sipërfaqe prej 1280 ha dhe shtrihet në faqen lindore të Masivit "Kurora e Lurës". Mjaft piktoreske këtu janë 14 liqenet akullnajore të Lurës. Në dimër sipërfaqet e tyre ngrijnë. Ndërsa në pjesën jugore të parkut ndodhet "Fusha e Pelave" që ofron pamje shumë çlodhëse, pasi ka bimësi të larmishme me lule shumëngjyrëshe të rrethuara nga drurë shekullorë halorë. Në këtë park ka mundësi të mëdha për zhvillimin e ekoturizmit.

Parku Kombetar “Mali i Tomorrit”

Redakto

Ndodhet në Qarkun e Beratit dhe Elbasanit në rrethet Berat, Skrapar e Gramsh. Siperfaqja aktuale eshte 24,723.1 ha. Park me vlera të larta të biodiversitetit dhe i pasur për nga endemizmat dhe subendemizmat. Gjendet ahu, rrobulli e pisha e zezë, kullota subalpine dhe alpine. Park malor shumë i rëndësishme dhe i rëndësishëm për gjitarët e mëdhenj si ariu (Ursus arctos), ujku (Canis lupus), shpendë grabitqarë të ditës dhe natës etj,. Përveç vlerave shkencore dhe ekonomike e natyrore parku ofron vlera të mëdha peizazhore, estetike, shlodhëse e turistike, historike e kulturore që garantojne zhvillimin e turizmit ekologjik e kulturor.

Parku Kombëtar “Divjakë-Karavasta”

Redakto

Ka një sipërfaqe prej 1250 ha dhe ndodhet 5 km larg qytetit të Divjakës dhe 40 km larg qytetit të Lushnjes. Ky park është njëkohësisht edhe pjesë e kompleksit Laguna e Karavastasë ndodhet nën mbrojtjen e Konventës Ndërkombëtare të Ramsarit, që nga viti 1994. Ky park përbën një nga ekosistemet më të rëndësishme të gjithë vendit. Kjo sidomos për faunën e pasur ku përfaqësuesi më tipik është pelikani kaçurrel, i cili zë rreth 6,4 % të popullatës botërore. Këtu ndodhet pika perendimore e folezimit te ketij shpendi në Evropë.

Parku Kombëtar i “Llogorasë”

Redakto

(Gjendet afro 40 km) në juglindje të qytetit të Vlorës, në kufirin hapsinor midis detit Adriatik dhe Jon. Afër Qafës së Llogorasë takohen drurë me forma kurorash mjaft interesante në të cilat ndihet ndikimi i korenteve.

Në Parkun Kombëtar të Llogorasë ndodhet dhe Fshati Turistik Llogora(, një nga destinacionet turistike më të frekuentuara në Shqiperi.)pusy is very impo