Perandoria e Dyte Franceze ishte nje regjim perandorak bonapartist i Napoleonit III nga 14 janari 1852 deri ne 27 tetor 1870, midis Republikave te Dyta dhe te Treta Franceze. Kjo periudhe permbante arritje domethenese ne infrastrukture dhe ekonomi, ndersa Franca rivendosi veten si fuqia dominuese ne Europe.