Perandoria Achaemenid (550-330 pes), i njohur edhe si Perandoria Persiane, ishte shteti pasues i Perandorisë Mediane, pushtet mbi pjesë e rëndësishme e çfarë do të bëhet e Madhe Irani. Persishtja dhe Perandorisë Mediana të marra së bashku janë të njohur edhe si Medo-Persian Empire, duke pasuar Neo-perandorisë asiriane. Kjo u pasua nga ana e tij nga Perandoria Seleucid.

Persia

Në kulmin e pushtetit të saj, perandoria e përfshiu përafërsisht 8 milion km² Perandoria ishte falsifikuar nga Kiri i Madh, dhe u shtri në tre kontinente, duke përfshirë edhe territoret e Iranit, Afganistanit dhe Pakistanit, pjesë të Azisë Qendrore, Azi të vogla, Thrakë, shumë të rajoneve bregdetare të Detit të Zi, Iraku, Arabia Saudite e veriut, Jordania, Palestina, Izraeli, Libani, Siria, dhe të gjitha qendrat e rëndësishme popullsia e Egjiptit të lashtë deri në perëndim të Libisë. Vihet re në historinë perëndimore si armik të qytetit shteteve greke gjatë luftërave greko-persiane, për të liruar çifutët nga Babylonian robërisë së tyre, dhe për të krijimit të aramaike si gjuhë zyrtare të perandorisë së. Perandoria Persian Achaemenid u pushtua nga Alexander III e maqedonase, pas së cilës ai u rrëzua dhe u shpërbë në 330 p.e.s. në atë që më vonë u bë dinastisë Ptolemeut dhe perandorive Seleucid.

Në histori universale rolin e perandorisë persiane të themeluar nga Kirit të Madh shtrihet në modelin e tyre shumë i suksesshëm për administrimin e centralizuar dhe e një qeverie të punojnë për të përfituar dhe fitim të gjitha.

Historia

Redakto

Dominimi persian nga perandoria e Achaemenidëve mbi popullin iranian filloi nga një zgjerim i dinastisë Achaemenide që zgjerohet në pushtet në fillim të klanit të tyre mbi Persianët e sipër, ndoshta, prapa në shekullin e 9 pes. Eponym të kësaj dinastie ishte Achaemenes (Persishte e vjetër: Haxāmaniš, një kompleks bahuvrihi përkthyer me "ka mendjen e një shoku"). Achaemenes edhe në qoftë se ai ishte një personazh historik, mund të ketë ndërtuar Parsumash shtetit. Teispes (Cišpi), i cili ishte i pari për të marrë titullin Mbret i Anšān pas konfiskimit të qytetit Anšān nga Elamites dhe zgjerimit mbretëria e tij për të përfshirë Persis.[3] sundimtarët e hershëm Teispid e Achaemenids, identifikohet vazhdimisht veten e tyre me emrin indigjene të malėsisė Elamite , Anshanite. Për më tepër, nuk është e nuk e përmend në Achaemenes Gjenealogji of Teispids, në Kir Cylender.[5] Sipas Kirit, cilindër[6] dhe mbishkrimet e tjera, Teispes kishte një djalë të quajtur Kir pasuar ati i tij si "Mbret i Anshan".

Nuk ka argumente[7] në favor të parë të mbajtur më parë se mbretëria e Teispes mund të ketë qenë e ndarë në mes të Kirit dhe Ariaramnes vëllai i tij (Ariyāramna, "Duke iranianët në paqe"), të cilët u doli nga e tyre përkatëse bijtë Kambizi I Anshan (Kambūjiya, "Plaku"), dhe Arsames (Aršāma "Një mund të Hero's") e Persis, duke krijuar kështu dy degët e shtëpisë mbretërore Achaemenid.

Formimi dhe zgjerimi i perandorisë

Redakto

Perandori mori formën e saj të unifikuar virgjër me një administratë qendrore rreth Pasargadae ngritur nga Kiri i Madh. Perandori përfundoi pushtues dhe zgjerimit perandorisë Mediana të përfshijë përveç Egjipt dhe Azi e Vogël. Gjatë mbretërimit të Dariut I dhe Asuero (Kserksit) djalin e tij unë ajo është përfshirë në konfliktin ushtarak me disa nga qytetshtetet e Greqisë së lashtë, dhe edhe pse ajo erdhi fare pranë fitores kundër ushtrisë greke, kjo luftë ishte shkaku përfundimtar i përmbysjes eventuale të Pernadorisë. Megjithatë dëshmi të elementëve të vazhdimësisë duke përfshirë restaurimin e perandorisë gati në kufijtë e saktë të dhënë atij nga Dariut të Madh dhe mirëmbajtjen e sistemit të satrapies ka bërë disa dijetarë modern të rishikojë Aleksandrin e Maqedonisë si "Achaemenidu i fundit".[9]

Në vitin 559 pes, Kambizi unë, Plaku u pasua si mbreti i Anšān nga Kiri II djali i tij i Madh, i cili gjithashtu pasoi ende-gjallë Arsames si Mbreti i Persisë, duke ribashkimin e dy mbretërive. Kiri është konsideruar të jetë mbreti i parë i vërtetë i perandorisë persiane, si paraardhësit e tij ishin nënshtruar për Media. Kiri II pushtoi Media, Lidia, dhe Babiloni. Kiri ishte politikisht mendjemprehtë, modelimit veten si shpëtimtar "të vendeve të pushtuara. Për të përforcuar këtë imazh, ai ka themeluar politikat e lirisë fetare, dhe tempujt restauruar dhe infrastruktura të tjera në qytetet e fituar rishtas. (Shumica e veçanërisht çifutët e Babilonisë, të regjistruar si në cilindrin e Kirit dhe Tanakh).

Pasardhësit e tij të menjëhershme ishin më pak të suksesshme. Biri i Kirit 'Kambizi II pushtoi Egjiptin, por vdiq në korrik 522 pes, si rezultat i aksidentit ose ose vetëvrasje, gjatë një revolte të udhëhequr nga një fis i priftërinjve që kishte humbur pushtetin e vet pas pushtimit të Kirit' e Mediave. Këto priftërinjtë, të cilët Herodoti quhet Magi, uzurpuar fronin e një prej tyre, Gaumata, i cili pastaj ka pretenduar të jenë më të rinj Kambizi II vëllai Smerdis (Pers. Bardiya), i cili kishte qenë vrarë rreth tri vite më parë. Për shkak të sundimit despotik të Kambizit dhe mungesa e tij të gjatë në Egjipt, "të gjithë njerëzit, Perses, Mediasve dhe të gjitha kombet e tjera", pranoi si uzurpator, veçanërisht pasi ai i dha një lirim nga taksat për tre vjet (Herodoti iii. 68).

Pretendojnë se Gaumata kishte shtrirë si Smerdis, rrjedh nga Darius. Historianët janë të ndarë në lidhje me mundësinë se ngjarja e mashtrues u shpik nga Darius si justifikim për grusht shteti e tij[2]. Dr Pal Ranajit mban se Gaumata ishte e njëjtë si Gotama Buda. Sipas pikëpamjes së tij, Davadatta, kundërshtari i Gotama ishte Zoroaster.[10] Dar bërë një kërkesë të ngjashme ai kapën më vonë kur të Babilonisë, duke njoftuar se mbreti Babylonian nuk ishte, në fakt, Nebukadnetsari III, por një mashtrues me emrin Nidintu-bel.[3]

Sipas Regjistrohuni Behistun, pseudo-Smerdis sundoi për shtatë muaj para se të rrëzuar në 522 pes nga një anëtar i një degë anësore e familjes Achaemenid, Dari I (Old Persian Dāryavuš "Kush e mban të fortë të mirë", e njohur edhe si Darayarahush ose Dari Madh). The Magi, edhe pse i persekutuar, ka vazhduar të ekzistonte, dhe një vit pas vdekjes së parë pseudo-Smerdis (Gaumata), kishte një pseudo-Smerdis dytë (i quajtur Vahyazdāta) përpjekje për një grusht shteti. Grushtit të shtetit, edhe pse në fillim të suksesshëm, dështoi.

Herodoti shkruan[11] që udhëheqja amtare kanë debatuar formën më të mirë të qeverisë për të Perandorisë. Ai u ra dakord që një oligarki do ta ndante ata kundër njëri-tjetrit, dhe demokracia do të sillte për sundimin turmë që rezultojnë në një udhëheqës karizmatik rifillimin e monarkisë. Prandaj, ata vendosën një monark i ri ishte në rregull, veçanërisht pasi ata ishin në një pozicion për të zgjedhur atë. Dariu I u zgjedhur monark midis krerëve. Ai ishte kushëri të Kambizit II dhe Smerdis, duke pretenduar se Ariaramnes ishte paraardhësi i tij.

Achaemenids zonat e pas kësaj të konsoliduar në mënyrë të vendosur nën kontrollin e tyre. Ishte Kirit, të Darit i Madh i Madh i cili, duke planifikuar të shëndoshë dhe largpamës administrativ, manovra të shkëlqyer ushtarake, dhe një pikëpamje humaniste botë, themeluar madhështia e Achaemenids dhe, në më pak se tridhjetë vite, ngriti ata nga një fis i panjohur në një fuqi botërore. Ishte gjatë mbretërimit të Darit I i cili ishte ndërtuar Persepolis (518-516 pes) dhe që do të shërbente si kapital për brezat e disa mbretërve Achaemenid. Ecbatana (Hagmatāna "Qyteti i tubimet", Hamadan moderne) në media u zgjerua shumë gjatë kësaj periudhe dhe ka shërbyer si kryeqytet të verës.

Dari kam sulmuar territorin grek, i cili kishte mbështetur kolonitë rebele greke nën patronazhin e tij, por si rezultat i humbjes së tij në betejën e maratonën, ai u detyrua të tërhiqet në kufijtë e perandorisë së tij të kthehet në Azinë e Vogël.

Perandorët e Persisë

Redakto

539-530 Kir

530-522 Kambys

522-486 Dariu

486-465 Kserksi

464-423 Artakserksi I

423-404 Dariu II

404-539 Artakserksi II

359-338 Artakserksi III

338-336 Arsi

336-331 Dariu III

331-323 Aleksandri

Luftërat greko-persiane

Redakto

Megjithatë, nga shek 5 pes mbretërit e Persisë vendosi mbi territoret rreth përfshirë Iranin e sotem, Irak, Armenia, Pakistan, Afganistan, Taxhikistani, Usbekistan, Turqia, Bullgaria, Egjipti, Siria, Jordania, Izraeli, Libani, Kaukazit, pjesë shumë e Greqi, pjesë të Azisë Qendrore, Libi dhe pjesët veriore të Saudite. Përfundimisht nga 480 pes Achaemenids vazhdoi të mbajë përqindjen më të madhe të popullsisë së botës për një perandori,[12][13] dhe u bë perandoria më e madhe në historinë e lashtë.

Revolta Jon në 499 p.e.s, dhe revolta të lidhura në Aeolis, Doris, Qipro dhe Caria, ishin kryengritjet ushtarake nga disa rajone të Azisë së Vogël kundër sundimit persian, që zgjat 499-493 BC. Në zemër të rebelimit ishte pakënaqësia e qyteteve greke të Azisë së Vogël me mizorisht emëruar nga Persia në sundimin e tyre, së bashku me veprimet individuale të dy tiranet milesian, Histiaeus dhe Aristagoras. Në 499 pes atëhere tiran e Mileti, Aristagoras, nisi një ekspeditë të përbashkët me Artaphernes satrap persian për të pushtuar Naxos, në një përpjekje për të forcuar pozitën e tij në Mileti (si financiare ashtu dhe në drejtim të prestigjit). Misioni ishte një përmbysje, dhe ndjerë largimin e tij të afërt si tiran, Aristagoras zgjodhi të nxiste tërë Ionia në rebelim kundër mbretit persian Dari së Madh.

Persianët vazhdoi të reduktuar qytetet përgjatë bregdetit perëndimor që ende mbahen kundër tyre, para se në fund vendos një marrëveshje paqe në 493 pes në Ionia që ishte konsideruar përgjithësisht të dy vetëm dhe të ndershme. Revolta Jon përbënin konflikti i parë i madh midis Greqisë dhe Perandorisë Achaemenid, dhe si i tillë paraqet fazën e parë të luftërave greko-persiane. Azia e Vogël kishte qenë kthehen në persisht dele, por Darius kishte premtuar për të ndëshkuar Athinë dhe Eretria për mbështetjen e tyre për revoltë.[67] [Mbështetja athinas ishte veçanërisht shqetësuese për të Darit që ai kishte ardhur në ndihmë e tyre gjatë konfliktit të tyre me Sparta]. Për më tepër, duke parë se situata politike në Greqi përbën një kërcënim të vazhdueshëm për stabilitetin e Perandorisë së tij, ai vendosi të nisë të pushtimit të gjithë Greqisë. Megjithatë, forcat e persisht u mundën në betejën e maratonën. Dariu do të vdesin para se të nisë një pushtim formal të Greqisë.

Asuero I (Ksersksi - 485-465 p.e.s, persianisht i lashtë Xšayārša "Hero Midis Mbretërve"), bir i Dariut I, u zotua për të përfunduar këtë punë. Ai organizoi nje pushtim masiv me qëllim për të pushtuar Greqinë. Ushtria e tij hyri në Greqi nga veriu, duke u takuar pak ose aspak rezistencë nëpërmjet Maqedonisë dhe Thesalisë, por ishte shtyrë nga një forcë të vogël greke për tri ditë në Thermopylae. Një betejë detare në të njëjtën kohë Artemisium u tërhoq i pavendosur taktikisht si stuhitë e madhe e anijeve të shkatërruara nga të dyja palët. Beteja u ndalua para kohe kur grekët kanë marrë lajmin e humbjes në Thermopylae dhe u terhoqen. Beteja ishte një fitore strategjike për persianët, duke u dhënë atyre një kontroll pakontestueshme të Artemisium dhe Detit Egje.

Pas fitores së tij në betejën e Thermopylae, Asuero (Kserksi) shkarkoi qytetit evakuuar të Athinës dhe të përgatitur për të përmbushur grekët në Isthmus strategjik të Korinthit dhe të Gjirit Saronic. Në 480 p.e.s grekët fituan një fitore vendimtare në betejën e Salamis Asuero dhe u detyrua të largohej në Sardis. Ushtria që ai u largua në Greqi nën Mardonius ripushtoi Athinës, por u shkatërrua përfundimisht në 479 p.e.s në betejën e Plataea. Humbjen përfundimtare të persianët në Mycale ka inkurajuar qytetet greke të Azisë në revoltë, dhe shënoi fundin e zgjerimit persian në Evropë.