Perseu

Perseu (në greqishten e lashtë: Περσεύς) është një hero në mitologjinë greke, i biri i mbretit të perëndive Zeusit dhe Danae, bija e Acrisius, mbretit të Argos. Nëpërmjet nënës së tij zbritën nga Linceo dhe Ipermestra, kështu vëllezërit Danao dhe Egjipt.

Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa Perzeu të bashkohen në një artikull të vetëm. {{{2}}}


Perseu dhe Meduza në Firence

Perseu kujtohet mirë për vrasjen e shtrigës Gorgona Meduza, për shpëtimin Andromedës, e shoqja, nga një përbindësh i detit dhe për të qenë mbreti i Tirintit, pasi hoqi dorë nga froni në favor të Megapenthesit të Argosit dhe të Mikenës, qytete të cilat ai vetë i themeloi.

Andromeda gruaja e tij kishte disa fëmijë, në mesin e tyre Electrionin (trashëgimtar i tij dhe gjyshi i Herakliut) dhe Gorgofone (nëna Ikarusit dhe gjyshja e Penelopës, gruaja e Odiseut (Odisea).

Historia

Redakto

Sipas versionit të Pseudo-Apollodori dhe Pausanias, një orakull njoftoi Acrisius, mbretit të Argos, i cili vdiq në duart e nipit të tij. Për të shmangur këtë, Acrisius mbyllur vajza e tij e bëri Danae në një kullë prej bronzi (ose në një dhomë të nëndheshme që materiali) kishte për të ndaluar trajtimin me burra. Megjithatë, mbreti i perëndive, Zeusi, është kthyer në një shi të artë që ra nga tavani Danae dhe shtatzënë e saj. Por nuk ishte një tjetër traditë thuhet se ka qenë Preto, vëllai i Acrisius, i cili kishte joshur Danae. Në çdo rast, princesha konceptuar Perseu. Dëgjimi Acrisio nuk besojnë lindjen hyjnore e fëmijës, e rrahur nga Danae në det në një gjoks prej druri.Deti u qetësua nga Poseidoni me kërkesë të Zeusit, dhe nëna dhe fëmija mbijetoi dhe arriti në brigjet e ishullit të Seriphos. Në këtë ishull sunduar nga mbreti Polydectes, Dictys dhe vëllai i tij kap gruan dhe fëmijën, i cili do të edukoj.

Ekspedita për Meduzën

Redakto

Piktorët e Rilindjes shpesh e lidhin, në mënyrë të gabuar, ikjen e Perseut me Pegasin kalin me flatra . Në traditën e miteve greke, Perseu fluturon sandalet e tij me krahë. Më vonë, Polydectes ra në dashuri me Danae. Duke menduar Perseu i ri mund të jetë një pengesë për planet e tij, ai u përpoq për të hequr qafe atë duke manovër: ai i bindur të gjithë që dëshironin për të pushtuar Princesha Hippodamia dhe kërkoi banorëve të ishullit t'i tradhtojë atij një dhuratë secili si të pranishëm, për të ofruar për ta kthyer princeshë. Perseu tha se nuk do të kundërshtojë për të ofruar çdo gjë: edhe nëse do të jetë koka e Meduzës, e cila ishte një nga tre Gorgonat dhe mund të kthehet njerëzit në gur me vetëm një shikim. Polidekti pranuar si dhurata kuaj banorë të tjerë të ishullit, por nuk pranojnë Perseu, dhe i tha atij për të sjellë atë kreun e shtrigës që kishte premtuar.

Perseu i udhëhequr nga zotat Athina dhe Hermesi, duke kërkuar për bijat e Phorcys: Graeae, motra e Gorgons. Graeae ishin tre gra të moshuara të cilat kanë pasur vetëm një sy dhe një dhëmb për tre, dhe pasonin njëri-tjetrin. Perseu rrëmbeu atyre sy dhe dhëmb, dhe në këmbim për kthimin e tyre, të detyruar të pranonin të Hesperides ku jetonin, sepse Athena kishte thënë atij se do të japin armë për të mposhtur shtrigën.

Pra, Perseu gjetur nimfat të cila do të marrë një kuletë magjike për të mbajtur kokën e tij në mënyrë të sigurtë. Hermes dha sandale me krahë, Zeus i dha atij drapërin e tij adamantium dhe përkrenaren e Hadit, që ishte i padukshëm për të gjithë ata që u veshur. Ai gjithashtu mori një pallto të ndritshme nga Athena si një pasqyrë.

Armatosur me këto objekte, Perseu erdhi për të hyrë në banesën e Gorgons, i cili, si Graeae ishin bijat e Phorcys. Ndërsa ishin duke fjetur Gorgonat , Perseu u afrohej atyre. Athina i udhëzoi dorën Perseut, e përdorur edhe si një mburojë pasqyrë e kishte huazuar atë për të parë Medusa pa shikuar pamjen e saj të drejtpërdrejtë. Pra, Perseu arriti t 'ia presë kokën e shtrigës. Perseu la pallatin e Gorgonave. Esteno dhe Euryale motrat pavdekshme të Meduzës e kërkuan Perseun por nuk mund ta gjenin atë për shkak të përkrenares të Hadit që e bëri të padukshëm.

Takim me Atlasin

Redakto
 
Muzeu i Luvrit Perseu dhe Andromeda

Perseu dhe Andromeda

Redakto

Perseu ishte pas vendit ku ka pasur Atlas, i cili, herë atje, e pyeti për mikpritjen. Atlas, megjithatë, kujton se një orakull i kishte thënë atij se një bir i Zeusit do të vijë për të vjedhur frytet e kopshtit të Asparideve dhe u përpoq për të dëbuar Perseun. Ai përdori kokën e Meduzës dhe Atlanti u shndërrua në gur.

Shpëtimi i Andromedës

Redakto

Perseu vret Përbindshin e Detit

Redakto

Duke arritur në Etiopi ose në versionet e tjera, për të Jaffa, Perseu gjeti Andromedën e lidhur me zinxhirë në një shkëmb: i kishte dërguar të saj të lënë atje prindërit e tyre, Cepheus dhe mbretër Cassiopeia, sepse, që të gëlltiten nga një përbindësh i detit që ishte dërguar nga perëndi si dënim për Cassiopeia mburreshin se ishin më të bukur se nereidat. Orakulli i Amonit kishte thënë se ai vetëm do të çlirojë përbindëshin nëse Andromeda ofrohet si ushqim. Andromeda dhe Perseu ranë në dashuri dhe ai vendosi për lirimin e saj. Pas duke kërkuar dorën e Princeshës Cepheus dhe Cassiopeia, vrarë përbindësh me shpatën e tij, ose, në versionet e tjera, ngurtësimin e një pjesë të kokës Medusa. Gjatë dasmë me Andromeda erdhi Phineus, xhaxhai i saj nga babai ndërkohë që i fejuari i saj. Një betejë mes atyre që mbështetën lidhjen dhe mbështetësit e Phineus. Perseu vrarë shumë, por duke parë inferioritetin numerike të partisë së tij, nuk kishte zgjidhje, por për të përdorur kokën Medusa-së për ta kthyer Phineus me gurë dhe ai acompañaban. Perseu dhe Andromeda arriti më në fund të martohet dhe erdhi që të ketë shtatë fëmijët: djemtë Perses, Alcaeus, Heleo, Mestor, Sthenelus dhe electrion, dhe një vajzë me emrin Gorgófone. Pasi Perseu u kthye në Seriphos. Atje, Dictys dhe Danae kishin marrë strehim në një Polidectes tempull që ikin ngacmim. Perseu Polydectes ishte ngritur dhe para tërë oborrit të tij, mori kokën Medusa dhe tregoi tërë tubimin, i cili ngriu. Pastaj bëri Dictys mbretin e Seriphos, u kthye në Hermes sandale me krahë dhe i dhe qese dhe përkrenaren e Hades, dhe i dha kokën Medusa ndaj Athena, i cili do të vënë në mbrojtje.

 
Ilustrim i Perseut

Përmbushja e profecisë

Redakto

Pastaj Perseu vendosi të kthehet në Argos, me Danae dhe Andromeda. Duke mësuar Acrisius se nipi i tij ishte duke udhëtuar për ta takuar, vendos disa terren në mes të drejtohet për në Larisa, ku kam marrë për të shikuar disa lojëra. Perseu gjithashtu shkoi në këto lojëra dhe të marrë pjesë në të diskut, por e bëri këtë me fat të tillë të keq që goditi Acrisius në kokë dhe vrarë, duke përmbushur kështu profecinë. Për shkak të kësaj vdekje aksidentale, Perseu nuk do të vazhdojë të sundojë në Argos, mbretërinë e tij të ligjshëm. Xhaxhai i tij Megapenthes kushëriri i dytë Danae ishte mbret i Tirintit, në mënyrë që ata shkëmbyen mbretërinë, Perseu në Tirint dhe Argosi në Megapenthes

Perseu në film

Redakto

Shih edhe

Redakto

Shënime

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto