Petraq Thanas Çollaku lindur me 21.05.1919 ne Boboshticë. U lind në një familje shumë të njohur atdhetare. Vazhdoi studimet ne Shkollen teknike Harry Fulz. Që fare i ri u përfshi aktivisht në LANÇ se bashku me Gaqo Thanas Çollaku. Ai është pjesëmarrës që në Demonstratën masive të 8 nëntorit të vitit 1941. Pjesëtar i Çetës dhe i Batalionit “Hakmarrja”, kuadër në Brigadën IV Sulmuese, anëtar i seksionit politik të Divizionit dhe përgjegjës i Rinisë së kësaj njësie të madhe. Do të kryente detyra të rendsishme ne sektorin e naftes ne Shqiperi. Drejtor I Institucionit te Prodhimit te Naftes Per 10 vjet. Iu dha titulli i lartë: Nderi i Organizatës së Veteranëve të LANÇ.