Pirenejet apo Malet Pireneje, (spanjisht: Pirineos ; frëngjisht: Pyrénées ; katalanisht: Pirineus ; okitanisht: Pirenèus ; aragonezisht: Perinés ; baskisht: Pirinioak) janë vargmale që shtrihen në jug-perëndim të Evropës dhe formojnë kufi natyral në mes Francës dhe Spanjës. Vargmalet kanë gjatësi prej rreth 430 km duke filluar nga Oqeani Atlantik e gjer tek Deti Mesdhe.

Pamje nga Pirenejet
Harta topografike e Pirenejeve

Gjeografia Redakto

Pirenejet bëjnë që relievi i Spanjës të jetë më i ngritur. Ato përbëhen prej nji sistemi paralel të maleve të larta, duke bërë kështu barrierën kryesore midis Gadishullit Pirenej dhe mbrendësisë së Evropës. Lartësinë më të madhe Pirenejet e arrijnë në pjesën qendrore. Pika më e lartë është në Pik d’ Aneto me lartësi 3.404 metra.

Pirinejet janë male të sajuara me orogjenezen alpine. Pirenejet si pjesë të larta kan qenë të përfshira me akkulnaja. Si klima ashtu edhe bimësia ndrron sipas lartësisë, andaj kan shtrirje zonale. Rëndësia ekonomike mbështetet në shfrytëzimin e kullotave,pyjeve dhe ujrave të lumejve për hidroenergji dhe bukuri natyrore shtigje të mira skijimi.

Burimet natyrore Redakto

Klima Redakto

Flora dhe fauna Redakto

Hapësirat e mbrojtura Redakto

Demografi dhe kultura Redakto

Qendrat e skijimit Redakto

Qendrat e njohura të skijmit në Pireneje janë:

majat malore në Malet e Pirenejeve Redakto

majat e njohura deri në 3.000 m Redakto

Shih edhe Redakto

Lidhje të jashtme Redakto