Hape menynë kryesore
Pyotr Tchaikovsky, 1888[a]

Pyotr Ilyich Tchaikovsky (Shqiptimi: Pjotër Iliç Çajkovski,[b] Rusisht: Пётр Ильич Чайковский;[c] 7 Maj 1840 – 6 Nëntor 1893), ishte një kompozitor i madh rus i erës romantike si edhe dirigjent dhe pedagog. Muzika e tij njihet dhe pëlqehet për karakterin e theksuar rus si edhe për harmoninë e pasur dhe meloditë energjike. Veprat e tij kanë një frymëzim më perëndimor se bashkëkohësit e tij, ato mishërojnë elemente ndërkombëtare të gërshetuara me meloditë popullore kombëtare.

JetaRedakto

Pjotr Iliç Çajkovski jetoi dhe krijoi në të njëjtën periudhë kur jetuan dhe krijuan veprat e tyre "Grupi i të pestëve" por orientimi ideo-estetik i këtij kompozitori dallohet nga programi ideor i "Grupit të fuqishëm". Çajkovski u mbështet krijimtarinë e tij në traditat e klasikëve dhe të romantikëve të Evropës Perëndimore e në radhë të parë të kompozitorëve gjermanë e francezë.

StiliRedakto

KompozimetRedakto

ShënimetRedakto

  1. ^ Publikuar në 1903
  2. ^ Emri i tij shqiptohet gjithashtu si Pjotr, Pjetër ose Peter; Ilç ose Ilyç; Çajkovsky, Tçajkovski ose Tçajkovsky
  3. ^ Петръ Ильичъ Чайковскій në skenarin rus para-revolucionar.

ReferimetRedakto