Planeti xhuxh


Një planet xhuxh është një objekt në masë planetare që nuk është as një planet i vërtetë, as një satelit natyral. Pra, ai është në orbitën e drejtpërdrejtë të yllit dhe është mjaftueshëm masiv për gravitetin e tij për ta ngjeshur atë në një formë hidrostatike të baraspeshuar (zakonisht sferoide), por nuk e ka pastruar lagjen e materialeve të tjera rreth orbitës së saj. Termi "xhuxh" per planetet u miratua në vitin 2006 si pjesë e një kategorizimi tre-palësh të trupave që orbitonin Diellin , të shkaktuar nga një rritje në zbulimet e objekteve më larg nga Dielli se Neptuni që rivalizonte Plutonin në madhësi dhe përfundimisht nxiti nga zbulimi i një objekti edhe më masiv, Eris. Përjashtimi i planetit xhuxh nga listat e planeve nga NJAB ka qenë e lavdëruar dhe e kritikuar. Disa planetë xhuxh janë: Plutoni, Eris, Ceres, Haumea, Makemake.

Referime

Redakto