Plastikat janë një gamë e gjerë e përbërjeve organike sintetike ose gjysmë sintetike që janë të lakueshme dhe kështu që mund të formohen në objekte të forta. Plastikësia është veti e përgjithshme e të gjitha materialeve që mund të deformojnë në mënyrë të pakthyeshme pa u thyer, por, në klasën e polimerëve të formueshëm, kjo ndodh në një shkallë të tillë që emri i tyre aktual buron nga kjo aftësi specifike. Plastikat janë zakonisht polimere organike me masë të lartë molekulare dhe shpesh përmbajnë substanca të tjera. Ato zakonisht janë sintetike, më së shpeshti rrjedhin nga petrokimikate, megjithatë, një variant variantesh janë bërë nga materiale të rinovueshme siç është acidi polilaktik nga misri ose celulozat nga shtresat e pambukut. Në ekonomitë e zhvilluara, rreth një e treta e plastikës përdoret në paketim dhe afërsisht e njëjta gjë në ndërtesa në aplikime të tilla si tubacione, pajisje hidraulike ose mur anësor vinili Përdorime të tjera përfshijnë automobila (deri në 20% plastikë), mobilje dhe lodra. Në botën në zhvillim, aplikimet e plastikës mund të ndryshojnë - 42% e konsumit të Indisë përdoret në paketim. Në të gjithë botën, prodhohen rreth 50 kg plastikë çdo vit për person, me prodhimin dyfishuar çdo dhjetë vjet. Plastikat kanë shumë përdorime edhe në fushën mjekësore, me futjen e implanteve polimer dhe pajisjeve të tjera mjekësore që rrjedhin të paktën pjesërisht nga plastika. Fusha e kirurgjisë plastike nuk është emëruar për përdorimin e materialeve plastike, por më tepër kuptimi i fjalës plasticitet, në lidhje me riformimin e mishit. Plastika e parë plotësisht sintetike në botë ishte bakeliti, i shpikur në Nju Jork në vitin 1907, nga Leo Baekeland i cili shpiku termin "plastikë". Shumë kimistë kanë kontribuar në shkencën e materialeve të plastikës, duke përfshirë laureatin e Nobelit Hermann Staudinger i cili është quajtur "babai" të kimisë së polimerit "dhe Herman Mark, i njohur si" babai i fizikës së polimerit ". Suksesi dhe mbizotërimi i plastikës duke filluar në fillim të shekullit të 20-të çoi në shqetësime mjedisore në lidhje me shkallën e ngadaltë të saj të dekompozimit pasi u hodhën si plehra për shkak të përbërjes së saj të molekulave të mëdha. Kah fundi i shekullit, një qasje ndaj këtij problemi u ndesh me përpjekje të gjera drejt riciklimit.