Pleurati II ( Greqishtja e Lashtë : Πλευρᾶτος; sundoi rreth vitit 260 - 250 pes) ishte një mbret ilir i Mbretërisë Ardiaeane . [1]

Adriatiku gjatë mbretërimit të Pleuratit

Biografia

Redakto

Pleurati ishte themeluesi i Mbretërisë Ardiane dhe dinastisë Ardiane e cila kontrollonte pjesën më të madhe të Adriatikut për njëqind vitet e ardhshme. Shumë historianë besojnë se nuk kishte ndërprerje midis dinastisë së themeluar nga Bardhyllis dhe asaj të Pleuratit. [2] Emri i Pleuratit është jashtëzakonisht i ngjashëm me atë të Pleuratit I i cili në 344 para Krishtit u përplas me Filipin II. Për këtë arsye ai mund t'i përkasë linjës dinastike të Glaukut. Megjithatë Pleurati ishte një emër dinastik ilir që mbahej nga një numër monarkësh dhe fisnikësh ilirë dhe asgjë nuk dihet me siguri. Teoria më e pranuar është se Pleurati vërtet krijoi dinastinë e tij. Pleurati u pasua nga djali i tij Agroni i Ilirisë në 250 para Krishtit. [3]

Me ardhjen e Pleuratit në fron dhe veçanërisht Agronit, fillojnë ngjarjet më të njohura të historisë ilire.

Shiko gjithashtu

Redakto

Referimet

Redakto
  1. ^ Polybius, Cassius Dio.
  2. ^ Fanula Papazoglu, Les origines.... p.143
  3. ^ The Illyrians to the Albanians - Neritan Ceka - 2005, p.120