Një Plumb është një predhë kinetike, një përbërës i municionitarmës së zjarrit që qëllohet nga një tytë armësh. Plumbat janë bërë nga një sërë materialesh, si bakri, plumbi, çeliku, polimeri, goma dhe madje edhe dylli. Plumbat bëhen në forma dhe konstruksione të ndryshme, duke përfshirë funksione të specializuara si gjuetia, gjuajtja e objektivave, trajnimi dhe luftimi. Plumbat shpesh janë konik, duke i bërë ata më aerodinamikë. Madhësitë e plumbave shprehen me peshat dhe diametrat e tyre (i referuar si "kalibër") si në sistemet e matjes perandorake ashtu edhe në atë metrike. Për shembull: Plumbat e kalibrit 55 kokërr .223 janë të së njëjtës peshë dhe kalibër si plumbat e kalibrit 3,56 gram 5,56 mm. Plumbat zakonisht nuk përmbajnë eksploziv, por godasin ose dëmtojnë objektivin e synuar duke transferuar energji kinetike gjatë goditjes dhe depërtimit. Plumbat e qëlluar nga armët e zjarrit mund të përdoren për qitje në shënjestër ose gjueti.[1]

Plumbi

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ "Bullet", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-26, marrë më 2022-12-17