Poaceae (e quajtur edhe Gramineae ose barishte) është një familje e madhe e bimëve njëfarëshe të lulëzueshme. Me më shumë se 10.000 lloje të buta dhe të egra, Poaceae përfaqëson familjen e pestë më e madhe të bimëve, pas Orchidaceae, Asteraceae, Fabaceae, dhe Rubiaceae.

Drithërat të tilla si misri, gruri, orizi, elbi, dhe meli qëndron në themelin e jetesës dhe qytetërimit në botës. Poaceae ende përbëjnë familjen bimore ekonomikisht më të rëndësishme në kohët moderne, duke siguruar foragjere, materiale ndërtimi (bambu, kashtë) dhe lëndë djegëse (etanol), si dhe ushqim.