Policia e Serbisë (serbisht: Полиција Србије, romanizuar: Policija Srbije), zyrtarisht Policia e Republikës së Serbisë (Полиција Републике Србије Policija Republike Srbije), zakonisht shkurtuar në Policia Serbe (Српска полиција Srpska policija), është forca policore civile kombëtare e Republikës së Serbisë.

Stema e Policisë së Serbisë.

Policia serbe është përgjegjëse për të gjithë zbatimin e ligjit vendor dhe ndërkombëtar. Është nën juridiksionin e Ministrisë së Punëve të Brendshme. Drejtoria e Përgjithshme e Policisë në Ministrinë e Punëve të Brendshme ka 15 njësi organizative dhe 27 Drejtori Rajonale të Policisë.[1]

Organizimi

Redakto

Drejtoria e Përgjithshme e Policisë së Ministrisë operon pesë departamente të veçanta:

  • Departamenti për Organizim, Parandalim dhe Policim në Komunitet,
  • Departamenti për Rendin dhe Rendin Publik dhe Çështjet e tjera të Policisë,
  • Departamenti për Veprime të Veçanta, Formimi i Policisë Ndërhyrëse, Përgatitjet e Mbrojtjes dhe Përgatitja e Rezervës,
  • Departamenti për Kontrollin e Legjitimitetit të Punës dhe
  • Departamenti i Personelit, Përmirësimit dhe Pajisjes së Policisë.

Në të gjithë vendin ka 161 stacione policore lokale, 62 stacione patrullimi kufitar dhe 49 stacione policie rrugore. Nga gushti i vitit 2016, Policia e Serbisë ka gjithsej 28.266 zyrtarë të uniformuar, ndërsa gjithsej 42.817 janë punonjës të Ministrisë së Punëve të Brendshme. Prej tyre, 70.2% kanë arsim të mesëm, ndërsa 27.8% me arsim më të lartë ose të lartë.

Njësitë speciale

Redakto

Arsimimi dhe Trajnimi

Redakto

Arsimi për zbatimin e ligjit në Serbi është ofruesi i Qendrës Bazë të Trajnimit të Policisë dhe Akademisë Kriminale dhe Policore.

Në kuadër të Qendrës së Trajnimit ekzistojnë qendra arsimore lokale në: Makiš, Beograd, Kula, Klisa, Petrovo Selo, Jasenovo, Mitrovo Polje dhe Kuršumlijska Banja.

Automjetet

Redakto

Mjetet Motorike

Redakto

Kjo është lista e automjeteve të përdorura nga Policia e Serbisë:

Mjetet e Blinduara

Redakto

Helikopterë

Redakto

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ "Police of Serbia", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-29, marrë më 2022-12-19
  2. ^ Archived at Ghostarchive and the Wayback Machine: "Dan MUP". YouTube. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)