Byroja politike ose zyra politike apo politbyroja është komiteti më i lartë ekzekutiv për partitë komuniste.[1]

Politburoja sovjetike kalon rezolutën për të ekzekutuar 346 "armiq të PSU-së dhe pushtetit sovjetik", i cili udhëhoqi "veprimtari kundër revolucionare, trockiste të drejtë, komplot dhe spiunazh". Nënshkruar nga sekretari: I. Stalin

EmriRedakto

Emri “byro politike” vjen nga fjala ruse Politbyuro (Политбюро), shkurtesë e Politicheskoye Byuro (Политическое бюро, "Zyra Politike").

HistoriaRedakto

Politburo e parë u krijua në Rusi nga Partia Bolshevike në vitin 1917 për të siguruar udhëheqje të fortë dhe të vazhdueshme gjatë Revolucionit rus që po ndodhte gjatë të njëjtit vit. Politburo i parë kishte shtatë anëtarë: Lenini, Zinoviev, Kamenev, Trocki, Stalin, Sokolnikov dhe Bubnov. Gjatë shekullit të 20-të, mes tjerash, kombet që kishin një politikë të përfshirë në Bashkimin Sovjetik, Gjermaninë Lindore, Afganistan, Çekosllovaki dhe Kinë. Sot, ka pesë shtete që kanë një sistem të politburove (të cilat janë gjithashtu vendet e vetme komuniste të mbetura), (Kina, Koreja e Veriut, Laosi, Vietnami dhe Kuba).[2]

ReferimetRedakto

  1. ^ "Received 2012-02-02". Merriam-webster.com. 31 gusht 2012. Marrë më 2014-06-16. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "A List of Current Communist Countries". Geography.about.com. 29 maj 2014. Marrë më 2014-06-16. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)