Polysiphonia

gjini e algave

Polisifonia është një gjini e algave të kuqe filamentoze me rreth 19 lloje në brigjet e Ishujve Britanikë [1] dhe rreth 200 lloje në mbarë botën, [2] duke përfshirë KretënGreqi, Antarktidë dhe Grenlandë . [3] [4] Përfaqësuesit e saj njihen me një numër emrash të zakonshëm. [note 1] [3] Është në rendin Ceramiales dhe familjen Rhodomelaceae . [5]

PërshkrimRedakto

Polizofonia është një algë e kuqe dhe zakonisht e degëzuar mirë, me disa bimë duke arritur një gjatësi prej rreth 30   cm. Ato janë të fiksuara prej rizoideve ose haptera [4] tek një sipërfaqe shkëmbore ose algë tjetër. Talusi (indi) përbëhet nga filamente të degëzuara, secila me një fije qendrore aksiale që mbështet qelizat pericentrike . [6] Numri i këtyre qelizave pericentrike (4-24) përdoret në identifikim. [7] [8] [9] Polisiphonia elongata [10] tregon një qelizë aksiale qendrore me 4 qeliza periaksale me qeliza kortikale që rriten jashtë jashtë në fronds më të vjetër. [1] Kutikula e saj përmban bromin . [11]

Shpërndarja dhe ekologjiaRedakto

Speciet janë regjistruar nga Evropa, Australia dhe Zelanda e Re, Amerika Veriore dhe Amerika e Jugut, ishujt në Oqeanin Paqësor, Afrikën e Jugut, Azinë Jugperëndimore, Japoninë, Grenlandën dhe Antarktidën. [3]

Speciet janë krejtësisht marine, që rriten në shkëmb, alga, midhje ose limpete të tjera dhe substrate artificiale etj. Nga litorali i mesëm deri në të paktën 27   m thellësi. Polisifonia lanosa zakonisht gjendet të rritet tek Ascophyllum nodosum . [12]

LlojetRedakto

The species currently recognized are:

 1. ^ a b Maggs, C.A. & Hommersand, M.H. (1993). Seaweeds of the British Isles. Volume 1: Rhodophyta. HMSO, London. ISBN 978-0-11-310045-3. OCLC 28928653. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Dickinson, CI 1963. Leshterijtë britanikë . Seria e Kew
 3. ^ a b c Norris, R.E. (15 mars 2006). "Polysiphonia Greville 1823: pl. 90". AlgaeBase. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b Stegenga, H., Bolton,J.J. & Anderson,R.J. (1997). Seaweeds of the South African West Coast. Bolus Herbarium Number 18. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtje CS1: emra të shumëfishtë: lista e autorëve (link)
 5. ^ Abbott, I.A. & Hollenberg,G.J. (1976). Marine Algae of California. Stanford University Press, California. ISBN 978-0-8047-0867-8. OCLC 180623827. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtje CS1: emra të shumëfishtë: lista e autorëve (link)
 6. ^ Newton, L. 1931. Një doracak i leshtoreve britanike. Muzeu Britanik
 7. ^ van den Hoek, C., Mann,D.G. & Jahns,M.H. (1995). Algae: An Introduction to Phycology. Cambridge University Press, Cambridge. ISBN 978-0-521-30419-1. OCLC 28182088. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtje CS1: emra të shumëfishtë: lista e autorëve (link)
 8. ^ Parmentier,Jan (1999). "Polysiphonia, a red alga". Micscape Magazine. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ von Sengbusch,Peter (31 korrik 2003). "Polysiphonia nigrescens". Botanik online. University of Hamburg. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Guiry,M.D. (23 shtator 2004). "Polysiphonia echinata Harvey". AlgaeBase. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Pedersén, M. E. E.; Roomans, G. M.; Hofsten, A. V. (1981). "Bromine in the Cuticle of Polysiphonia Nigrescens: Localization and Content". Journal of Phycology. 17: 105–108. doi:10.1111/j.0022-3646.1981.00105.x. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Polysiphonia lanosa". Marine Life Information Network for Britain & Ireland. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "note", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="note"/>