Presidenti i Maltës ( Maltese ) është kreu kushtetues i shtetitMaltës . Presidenti emërohet me një rezolutë të Dhomës së Përfaqësuesve të Maltës për një mandat pesë-vjeçar, duke bërë betimin për "ruajtjen, mbrojtjen dhe mbrojtjen" e Kushtetutës. [1] Presidenti i Maltës gjithashtu banon direkt ose indirekt të tre degët e shtetit. Ata janë pjesë e Parlamentit dhe janë përgjegjës për emërimin e gjyqësorit. Autoriteti ekzekutiv i është dhënë nominalisht Presidentit, por ushtrohet në praktikë nga Kryeministri . [2]

Themelimi i zyrësRedakto

Zyra e Presidentit të Maltës ( Maltese ), u krijua në 13 Dhjetor 1974, kur Malta u bë republikëBashkësinë e Kombeve . Mbretëresha Elizabeth II pushoi qeni kreu i shtetit dhe Mbretëresha e Maltës ( Maltese), dhe Guvernatori i Përgjithshëm i fundit, Sir Anthony Mamo, u bë Presidenti i parë i Maltës.

Flamuri i PresidentitRedakto

Presidentët e Maltës përdorIn flamurin kombëtar si standardin e tyre presidencial para 12 Dhjetorit 1998, kur një shpallje vendosi Flamurin Presidencial të Maltës. Flamuri është vendosur në rezidencat dhe zyrat zyrtare të Presidentit dhe në të gjitha rastet në të cilat ato janë të pranishme. [3]

Shiko gjithashtuRedakto

  • Lista e Presidentëve të Maltës
  • Kryeministri i Maltës
  • Lista e krerëve të shteteve të Maltës

ReferencatRedakto

  1. ^ Article 50 and the Second Schedule of the Constitution of Malta
  2. ^ Articles 51, 96 and 78 of the Constitution of Malta
  3. ^ "Flags, Symbols, and their uses". About Malta. Government of Malta. Marrë më 10 prill 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Linqe te jashtmeRedakto