Presioni atmosferik, ndonjëherë i quajtur presioni barometrik (sipas sensorit), është presioni përbrenda atmosferës së Tokës (apo një planeti tjetër). Thërrmijat e ajrit nën ndikimin e forcës së gravitetit, shkaktojnë trysni në të gjitha objektet në sipërfaqen e Tokës dhe quhet trysni ose presion atmosferik. Në kushtet e qetësisë së ajrit trysnia atmosferike mbi sipërfaqe të caktuar i pëgjigjet masës së shtyllës së ajrit të atmosferës mbi sipërfaqen gjegjëse.

Barometri me zhivë

Ligji i Paskalit thotë:"Te gjitha lengjet dhe gazet tejcojne cdo ndryshim te shtypjes ne të gjitha drejtimet me të njejtën madhesi