Gjendeni te artikulli qafa. Për shprehjet e ngjashme në shkrim, kuptim apo tingëllim, shikoni këtu.

Qafa është ajo pjesë anatomike e njeriut që lidh kokën me trupin. Strukturat e qafës së njeriut grupohen anatomikisht në katër ndarje;  vertebral, visceral dhe dy ndarje vaskulare. [1]  Brenda këtyre ndarjeve, qafa strehon rruazat e qafës dhe pjesën cervikale të palcës kurrizore, pjesët e sipërme të rrugëve të frymëmarrjes dhe tretjes, gjëndrat endokrine, nervat, arteriet dhe venat.   Në anatomi, qafa quhet gjithashtu me emrat e saj latin, zverk ose kolum. Kështu që mbiemri cervikal mund t'i referohet qafës (si në rruazat e qafës ose nyjet limfatike të qafës).

StrukturaRedakto

NdarjetRedakto

Strukturat e qafës shpërndahen brenda katër ndarjeve:

Ndarja vertebrale përmban rruaza cervikale me disqe kërcore midis secilit trup vertebral.  Shtrirja e rruazave përcakton formën e qafës njerëzore. [2] Ndërsa vertebrat lidhin kanalin kurrizor.

Ndarja viscerale strehon trakenë, laringun, faringun, tiroiden dhe gjëndrat paratiroide.

Ndarja vaskulare çiftëzohet dhe përbëhet nga dy mbështjellëset karotide që gjenden në secilën anë të trakesë.  Çdo mbështjellje karotide përmban nervin vagus, arterien e zakonshme karotide dhe venën e brendshme të qafës.

Përveç strukturave të listuara, qafa përmban nyje limfatike të cilat rrethojnë enët e gjakut.[3]

 
Qafe Tipike e një Femër

Furnizimi nervorRedakto

Ndjesia në zonat e përparme të qafës vjen nga rrënjët e nervave kurrizorë C2-C4 dhe në pjesën e prapme të qafës nga rrënjët e C4-C5. [4]

Përveç nervave që vijnë nga dhe brenda shtyllës kurrizore të njeriut, nervi aksesor dhe nervi vagus lëvizin nëpër qafë.

Muskujt dhe lëvizjetRedakto

Qafa mbështet peshën e kokës dhe mbron nervat që sjellin informacione ndijore dhe motorike nga truri deri në pjesën tjetër të trupit.  Përveç kësaj, qafa është shumë fleksibile dhe lejon që koka të kthehet dhe të përkulet në të gjitha drejtimet.

ReferimeRedakto

  1. ^ Drake, Richard L. (2015). Gray's anatomy for students (në anglisht). Wayne Vogl, Adam W. M. Mitchell, Henry Gray. Philadelphia, PA. ISBN 978-0-7020-5131-9. OCLC 881508489.
  2. ^ Whitmore, Ian (1999). "Terminologia Anatomica: New terminology for the new anatomist". The Anatomical Record (në anglisht). 257 (2): 50–53. doi:10.1002/(SICI)1097-0185(19990415)257:23.0.CO;2-W. ISSN 1097-0185.
  3. ^ Moore, Keith L. (2014). Clinically oriented anatomy (në anglisht). Arthur F., II Dalley, A. M. R. Agur. Philadelphia. ISBN 1-4511-1945-3. OCLC 813301028.
  4. ^ TALLEY, NICHOLAS J. (2013). CLINICAL EXAMINATION, 7E (në anglisht). [Place of publication not identified]: ELSEVIER AUSTRALIA. ISBN 0-7295-4198-3. OCLC 1105949397.