Qyqja (Cuculus canorus) është një lloj i zogjëve në familjen Cuculidae.

Qyqja
Cuculus canorus.jpg
Klasifikimi shkencor Edit this classification
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
'C. canorus'''''
Emri binomial
C. canorus''
(Linnaeus, 1758)

GjatësiaRedakto

32-34 cm, krahët e hapur: 51-57 cm.

PërshkrimiRedakto

Nga prilli në korrik, kënga e qyqeve është pjesë e rëndësishme e fondit muzikor të pyjeve. Pas kësaj periudhe, meshkujt pushojnë së kënduari dhe të rriturit shtegtojnë përsëri për në Afrikë, duke i lënë të vegjlit vetëm deri në shtator. Silueta e tyre në fluturim është e ngjashme me atë skifterit kthetrazi (Falco tinnunculus) ose gjeraqinës së shkurtër (Accipter nisus). Zogjtë e rritur janë në dy ngjyra: gri ose kafe në ngjyrë ndryshku. Pjesa e barkut është e bardhë me vijëzime gri. Në fluturim shfaqen krahët e gjatë dhe të gjerë. Të vegjlit kanë krahë më të rrumbullakosur. Ata janë në ngjyrë kafe të errët e cila çelet në pjesën e pasme të kokës.

Përhapja dhe habitatiRedakto

Jetojnë në zona pyjore, por takohen dhe në toka bujqësore me shkurre, moçale, këneta etj.

RiprodhimiRedakto

Nuk ndërtojnë fole të vetën por i lëshojnë vezët veç e veç në foletë e specieve të tjera, si bilbili (Luscinia megarhynchos). Vezët çelin për 12 ditë dhe të vegjlit mund të fluturojnë pas tre javësh.

UshqimiRedakto

Kryesisht insekte, merimanga dhe larva.

ZëriRedakto

Një “kuu-kuu” e njohur, ndonjëherë mashkulli bën edhe ”kuk-kuk-kuk”.