Radio Televizioni i Malit të Zi

Radio Televizioni i Malit të Zi - RTMZ (Gjuha malazeze: Radio Televizija Crne Gore - RTCG) është transmetuesi publik i Malit të Zi. Një kompani shtetërore me selinë e saj në Podgoricë, ajo përbëhet nga Radio Mali i Zi (Gjuha malazeze: Radio Crne Gore) dhe Televizioni i Malit të Zi (Gjuha malazeze: Televizija Crne Gore). Në korrik 2001, RTMZ u bë anëtare e përbashkët e Unionit Evropian të Transmetuesve (EBU). Ai u bë anëtare e plotë e EBU me shpalljen e pavarësisë së Malit të Zi në vitin 2006.

HistoriaRedakto

Stacioni i parë radiofonik në Ballkan dhe Evropën Juglindore u krijua në Mal të Zi me hapjen e një transmetuesi të vendosur në kodrën e Volujicës afër Tivarit nga Knjaz Nikola I Petrović-Njegoš më 3 gusht 1904. Radio Cetinja filloi transmetimin më 27 nëntor 1944 dhe në vitin 1949 u formua Radio Titogradi. Në vitin 1990 ndryshoi emrin në Radio Crna Gora.

Në vitin 1957, antena e parë televizive u vendos në malin Lovćen . Ajo mundi të merrte foto nga Italia. RTV Titogradi u themelua në vitin 1963 për të prodhuar programe origjinale televizive. RTV Titogradi më vonë u bë RTMZ - RTCG. Transmetimi i parë nga TVMZ - TVCG në Beograd ishte një program lajmesh në vitin 1964.

Që nga tetori 2002, RTMZ është anëtare e EGTA, Grupi Evropian i Reklamimit Televiziv. Stacioni transmeton gjithashtu në Australi dhe Zelandën e Re përmes satelitit Optus D2 përmes UBI World TV

MenaxhimiRedakto

RTMZ rregullohet me Ligjin për Shërbimet Publike të Radiodifuzionit, duke kërkuar që ajo t'u shërbejë interesave të të gjithë qytetarëve të Malit të Zi, pavarësisht nga përkatësia e tyre politike, fetare, kulturore, racore ose gjinore. [1] :20

RTMZ drejtohet nga një Këshill prej 9 anëtarësh, të cilët janë ekspertë të propozuar nga organizatat e shoqërisë civile dhe të emëruar nga Kuvendi me shumicë të thjeshtë. Këshilli i RTMZ-së emëron Drejtorin e Përgjithshëm të RTMZ-së dhe avokon në interesin publik. Megjithëse procedura e emërimit të saj duhet të sigurojë pavarësinë e Këshillit, fakti që disa nga organizatat emëruese marrin fonde shtetërore ka bërë që OSBE-ja dhe Këshilli i Evropës të shprehin shqetësimin për mungesën e pavarësisë së tyre nga koalicioni qeveritar. [2]

RTMZ shihet gjerësisht si i varur nga Qeveria, [3] veçanërisht pas shkarkimeve të pretenduara të motivuara politikisht të gazetarëve në vitin 2011. RTMZ nuk paguan tarifë për licencën e transmetimit dhe financohet drejtpërdrejt nga buxheti i shtetit (1,2% e buxhetit) si dhe nga të ardhurat nga reklamat (për një kohë të kufizuar transmetimi) dhe të ardhurat nga shitjet. Financat e saj kanë qenë në telashe kohët e fundit dhe ajo falimentoi në 2012, duke rrezikuar më tej kredencialet e saj të pavarësisë. [1] :20Qëndrueshmëria financiare e RTMZ është shpesh në rrezik dhe mbështetet shumë tek qeveria si burimi kryesor i financimit. Stoku i borxhit të RTMZ (2.4 milion €) u mbulua nga buxheti i shtetit në vitin 2014. [4]

KanaletRedakto

RTMZ ka katër kanale televizive: tre tokësore, një ndërkombëtare; ka gjithashtu edhe dy radio stacione.

TV
  • TVCG 1 – Lajme dhe prodhime vendore.
  • TVCG 2 – Sporte dhe argëtim.
  • Kanali i Parlamentit – Argumente politike nga Parlamenti i Malit të Zi
  • TVCG SAT – Kanali ndërkombëtar RTMZ nëpërmjet satelitit.
Radio
  • Radio Crne Gore – gjeneralist
  • Radio 98 – e orientuar nga rinia

Shih edheRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ a b Elda Brogi, Alina Dobreva, and Pier Luigi Parcu, "Freedom of Media in the Western Balkans", study for the European Parliament's Subcommittee on Human Rights, October 2014, EXPO/B/DROI/2013/16
  2. ^ OSCE, PACE (2013), Montenegro, Presidential Election, 7 April 2013: Statement of Preliminary Findings and Conclusions. Podgorica: OSCE, PACE.
  3. ^ AIM and Methodology of the Research (2012), Citizens’ Views on Media Freedoms in Montenegro. Report.
  4. ^ Freedom House, Freedom of the Press Report - Montenegro Arkivuar 6 dhjetor 2017 tek Wayback Machine 2015