Rahmi Mustafa Koç (lindi më 9 tetor 1930) është një biznesmen turk. Në vitin 2016, Forbes e rradhiti atë si personi i 906-të më i pasur në botë me vlerë prej 2.6 miliardë dollarë.[1] Në vitin 2013, ai është personi turk që ka paguar më shumë taksat mbi të ardhurat në vendin e tij, duke arritur në 37.5 milion lira.[2]

BiografiaRedakto

Rahmi ishte djali i vetëm i njeriut më të pasur në Turqi, Vehbi Koç. Ai ndoqi shkollën e mesme në Kolegjin Robert në Stamboll pas shkollimit fillor në Ankara. Rahmi Koç më pas studioi në Universitetin Johns Hopkins në SHBA. dhe mori diplomën e tij në menaxhimin industrial.

Ai filloi të punojë në mënyrë aktive për Koç Group në vitin 1958, duke u bashkuar me Ndërmarrjen Otokoç në Ankara. Në vitin 1960, ai transferohet në Koç Ticaret, i cili përfaqësonte Koç Group në Ankara. Pas zhvendosjes së selisë së Koç Holding nga Ankara në Stamboll në vitin 1964, e cila u krijua një vit më parë, ai u bë koordinator i përgjithshëm i Koç Holding A.Ş. dhe u transferua në Stamboll.

Pas vitit 1970, ai u bë kryetar i komitetit ekzekutiv dhe nënkryetar i bordit të menaxhimit më 1975. Rahmi Koç u emërua kryetar i komitetit të menaxhimit të Koç Holding në vitin 1980. Babai i tij Vehbi Koç transferoi kryesinë e tij tek djali i tij më 30 mars 1984. Rahmi Koç u tërhoq nga kjo detyrë më 4 prill 2003, duke e transferuar pozitën e tij te djali i tij i madh Mustafa Koç. Rahmi Koç aktualisht është Kryetar Nderi i Koç Holding.

Një vizitë në Muzeun Henry FordMichigan e frymëzoi atë për të krijuar Muzeun Rahmi M. Koç në Stamboll, i cili i kushtohet historisë së transportit, industrisë dhe komunikimeve që shfaqin trena, nëndetëse dhe autos.

Në vitin 2013, ai bleu Merrill-Stevens Drydock & Repair Co., varkë më të vjetër në Florida, dhe e quajti atë RMK Merrill-Stevens. Ai është pronar i një jahti 52 metrash, Nazenin V.[3]

ReferimetRedakto

  1. ^ "#906 Mustafa Rahmi Koc". Forbes (në anglisht). Marrë më 13 prill 2016.
  2. ^ "Koç family dominates Turkey's tax champions list" (në anglisht). 4 maj 2014. Marrë më 13 prill 2016.
  3. ^ Martha Brannigan (26 tetor 2014). "'Affinity for old things,' drove Koç's decision to buy RMK Merrill-Stevens boatyard". The Miami Herald (në anglisht). Marrë më 13 prill 2016.