Rakovina e Dushkajes Redakto

Rakovinë
Arrnjet/Rrafshinë
Fshat
Emri i banorëveRakovinas
{{{postal_code_type}}}
50000
Targat07
Faqja zyrtareFacebook : Rakovina

Rakovinë është një vendbanim në komunën e Gjakovës, Kosovë. Pas vitit 1999 fshati është i njohur edhe me emrin RRAFSHINË.

Por, në vitet e hërshme , Rakovina njihej me emrin Rrafshinë . Mendohet se këtë emër e ka marrë ngase fshati shtrihet në tokën e rrafshët afer Drinit të Bardhë.

Gjeografia Redakto

Në anën veriore dhe perëndimore te fshatit ngrihen kodrat dhe pyet me lloj-lloj drurësh , ndërsa në jug shtrihet toka e pëlleshme ,qe I ka mbajtur gjallë fshatarët . Në lindje rrjedh Drini i Bardhë , i cili ja shton bukurinë Rakovinës (tash i quajtur kështu ) .

Ai nuk ka gojë , për të treguar se sa pushtues janë ndërruar në këtë fshat , sa banor ka pasur dhe prej nga kanë ardhur dhe kah kanë shkuar .Rrafshina (tash Rakovina) është njëri ndër fshatrat e shumë të Bregdrinisë.

Historia Redakto

Jetonin në këtë fshat tri familje , të cilat më vonë me ndarjet e tyre , rriten numrin e shtëpive.

Ndonëse fshat i vogël , mbi të binte pamërshirshëm barra e rëndë e jetës, që e shkaktonin pushtues të ndryshëm .

Edhe ky fshat ka historinë e vet ,sikur fshatrat e tjerë kudo në Kosovë.

I shtrirë afër Drinit , ky I përngjante fshatit të heshtur,që kishë dal I rraskapitur nga lufta e fashizmit.Kishte pasur banorë nga ky fshat ,që e kishin kundërshtuar një luftë të tillë.

Pushtuesi I kishte etiketuar me emra : kundërshtarë , reaksionarë, ballistë e informbyroistë.

Edhe pse jo shume shtepi dhe banore ,Rakovina tregoj vlerat e saj patriotike dhe trimerine e saj ne luften e fundit 1998-1999 .

Cdo shtepi kishte derguar se paku 3 burra dhe qe ishin te zot , t'i bejne balle armikut .

Rakovina ka 6 martire dhe dwshmore , te cilet cdo her i perkujton dhe i perkulen .

Por, Rakovina qëndroj gjithmonë e fortë dhe stoikisht, pushtuesit u ndërruan por kurrë edhe patriotizmi dhe morali I fortë I banorëve të këtij fshati .

Priti dhë përcjelli shumë lufta , tortura dhe malltretime , por, sot ajo sot është e fortë , ka mbi 50 shtëpi dhe një fshat I vogël por mirë I organizuar dhe shumë puntorë


Rakovina , pas luftes beri pune te mira ne fshat , nga perfaqesuesit e saj , te cilet cdohere fshati i zgjedh.

Nuk ka shume mungesa si fshat , jane bere investime ne nevojat elementare poashtu ende punohet per t'ia bere sa me te lehte jeten banoreve.


.


Lidhje të jashtme Redakto