Restaurimi i Meijit (明治 維新 Meiji Ishin), i njohur gjithashtu si Renovimi, Revolucioni, Reformimi ose Përtëritja Meiji, ishte një ngjarje që rivendosi një sundim praktik perandorak në Perandorinë e Japonisë në 1868 nën perandorin Meiji. Ndonëse kishte perandorë në pushtet përpara restaurimit të Meijit, ngjarjet restauruan aftësitë praktike dhe e përforcuan sistemin politik nën perandorin e Japonisë.[1]

Qëllimet e qeverisë së rivendosur u shprehën nga perandori i ri në Betimin e Kartës. Restaurimi çoi në ndryshime të mëdha në strukturën politike dhe shoqërore të Japonisë dhe shtriu në dy periudhën e Edo (shpesh të quajtur Bakumatsu) dhe fillimin e periudhës Meiji.

Lexo më shumëRedakto

 • Akamatsu, Paul (1972). Meiji 1868: Revolution and Counter-Revolution in Japan. New York: Harper & Row. f. 1247. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Beasley, William G., . (1972). The Meiji Restoration. Stanford: Stanford University Press. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (link)
 • Beasley, William G. (1995). The Rise of Modern Japan: Political, Economic and Social Change Since 1850. New York: St. Martin's Press. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Craig, Albert M. (1961). Chōshū in the Meiji Restoration. Cambridge: Harvard University Press. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Jansen, Marius B. (1986). Gilbert Rozman (red.). Japan in Transition: From Tokugawa to Meiji. Princeton: Princeton University Press. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Jansen, Marius B. (2000). The Making of Modern Japan. Cambridge: Harvard University Press. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Murphey, Rhoads (1997). East Asia: A New History. New York: Addison Wesley Longman. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Satow, Ernest Mason. A Diplomat in Japan. ISBN 4-925080-28-8. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Wall, Rachel F. (1971). Japan's Century: An Interpretation of Japanese History since the Eighteen-fifties. London: The Historical Association. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Breen, John, 'The Imperial Oath of April 1868: ritual, power and politics in Restoration Japan', Monumenta Nipponica,51,4 (1996)
 • Francisco Barberan & Rafael Domingo Osle, Codigo civil japones. Estudio preliminar, traduccion y notas (2 ed. Thomsons Aranzadi, 2006).
 • Harry D. Harootunian, Toward Restoration (Berkeley: University of California Press, 1970), "Introduction", pp 1 – 46; on Yoshida: chapter IV "The Culture of Action – Yoshida Shōin", pp 184 – 219.
 • Najita Tetsuo, The Intellectual Foundations of Modern Japanese Politics (Chicago & London: University of Chicago Press), chapter 3: "Restorationism in Late Tokugawa", pp 43 – 68.
 • H. Van Straelen, Yoshida Shōin, Forerunner of the Meiji Restoration: A Biographical Study (Leiden: E. J. Brill, 1952).
 • David M. Earl, Emperor and Nation in Japan (Seattle: University of Washington Press, 1972), on Yoshida: "Attitude toward the Emperor/Nation", pp 161 – 192. Also pp. 82 – 105.
 • Marius B Jansen, Sakamoto Ryōma and the Meiji Restoration (New York: Columbia University Press, 1994) especially chapter VIII: "Restoration", pp 312 – 346.
 • W. G. Beasley, The Meiji Restoration (Stanford, California: Stanford University Press, 1972), especially chapter VI: "Dissenting Samurai", pp 140 – 171.
 • Conrad Totman, "From Reformism to Transformism, bakufu Policy 1853–1868", in: T. Najita & V. J. Koshmann, Conflict in Modern Japanese History (New Jersay: Princeton University Press, 1988), pp. 62 – 80.
 • Jansen, Marius B.: The Meiji Restoration, in: Jansen, Marius B. (ed.): The Cambridge history of Japan, Volume 5: The nineteenth century (New York: Cambridge UP, 1989), pp. 308–366.
 • Robert W. Strayer, Ways of the World with Sources Vol. 2 (2nd ed.), pp 950 (2013)

Linqe të jashtmeRedakto

BurimetRedakto

 1. ^ Henry Kissinger On China. 2011 p.79