Shogunati Tokugawa (Japonisht: 徳川幕府, Tokugawa bakufu) gjithashtu i njohur, sidomos në Japoni, shogunati Edo (江戸幕府, Edo bakufu) ishte qeveria ushtarake feudale e Japonisë gjatë periudhës Edo nga viti 1600 deri më 1868.[3][4][5]

徳川幕府
Tokugawa bakufu
Flag of Shogunati Tokugawa
Flamuri
Coat of arms e Shogunati Tokugawa
Stema
KryeqytetiEdo, Provinca Musashi (vendi i shogunit)
Heian-kyō (pallati i Perandorit)
Gjuhët zyrtareJaponishtja e hershme moderne
Qeveria
Lloji i qeverisjesFeudalizmi[1]
Diktaktura ushtarake[2]
Të dhëna të tjera

Shogunati Tokugawa u krijua nga Tokugawa Ieyasu pas fitores në Betejën e Sekigaharës, duke i dhënë fund luftërave civile të periudhës Sengoku pas shembjes së shogunatit Ashikaga. Ieyasu u bë shōgun, dhe klani Tokugawa qeverisi Japoninë nga kështjella Edo në qytetin lindor të Edos (Tokio) së bashku me daimyō të klasës samurai.[4][6][7] Shogunati Tokugawa organizoi shoqërinë japoneze nën sistemin e rreptë të klasave Tokugawa dhe ndaloi shumicën e të huajve nën politikat izolueseSakoku për të promovuar stabilitetin politik. Shogunët e Tokugawa-s qeverisnin Japoninë në një sistem feudal, me secilin daimyō që administronte një han (fushë feudale), megjithëse vendi ishte ende i organizuar nominalisht si provinca perandorake. Nën shogunatin Tokugawa, Japonia përjetoi rritje të shpejtë ekonomike dhe urbanizim, gjë që çoi në ngritjen e klasës tregtare dhe kulturës Ukiyo.

Shogunati Tokugawa ra gjatë periudhës Bakumatsu ("akti i fundit i shogunatit") nga viti 1853 dhe u përmbys nga mbështetësit e Gjykatës PerandorakeRestaurimin Meixhi në viti 1868. Perandoria e Japonisë u krijua nën qeverinë e Meixhi, dhe besnikët e Tokugawa-s vazhduan për të luftuar në Luftën e Boshin deri në disfatën e Republikës së EzosBetejën e Hakodates në qershor 1869.

Historia

Redakto

Pas periudhës Sengoku ("periudha e shteteve ndërluftuese"), qeveria qendrore ishte rivendosur kryesisht nga Oda Nobunaga gjatë periudhës Azuchi–Momoyama. Pas betejës së Sekigaharës në vitin 1600, autoriteti qendror ra në duart e Tokugawa Ieyasu.[3] Ndërsa shumë daimyō që luftuan kundër Tokugawa Ieyasu u shuan ose u zvogëluan zotërimet e tyre, Ieyasu u angazhua për të mbajtur daimyō dhe han si përbërës nën shogunatin e tij të ri.[8] Në të vërtetë, daimyō që morën anën e Ieyasu u shpërblyen, dhe disa nga ish-vasalët e Ieyasu u bënë daimyos dhe u vendosën strategjikisht në të gjithë vendin.[8]

Shoqëria në periudhën e Tokugawa-s, ndryshe nga shogunatët e mëparshëm, supozohej se bazohej në hierarkinë e rreptë të klasave të vendosur fillimisht nga Toyotomi Hideyoshi. Daimyō (lordët feudal) ishin në krye, të ndjekur nga kasta luftëtare e samurai, me fermerët, artizanët dhe tregtarët të renditur më poshtë. Në disa pjesë të vendit, veçanërisht rajone më të vogla, daimyō dhe samurai ishin pak a shumë identike, pasi daimyō mund të stërvitej si samurai, dhe samurai mund të vepronte si sundimtarë vendas. Përndryshe, natyra kryesisht e papërkulur e këtij sistemi shtresimi shoqëror lëshoi ​​forca përçarëse me kalimin e kohës. Taksat mbi fshatarësinë ishin vendosur në shuma fikse që nuk llogaritnin inflacionin ose ndryshime të tjera në vlerën monetare. Si rezultat, të ardhurat nga taksat e mbledhura nga pronarët e tokave samurai vlejnë gjithnjë e më pak me kalimin e kohës. Kjo shpesh çonte në konfrontime të shumta midis samurajve fisnikë, por të varfër dhe fshatarëve të mirë-bërë, duke filluar nga shqetësime të thjeshta lokale deri në rebelime shumë më të mëdha. Sidoqoftë, askush nuk u tregua mjaft imponues për të sfiduar rendin e vendosur deri në ardhjen e fuqive të huaja. Një studim i vitit 2017 zbuloi se rebelimet e fshatarëve dhe dezertimi kolektiv ("fluturimi") ulën normat e taksave dhe frenuan rritjen e shtetit në shogunatin Tokugawa.

Në mesin e shekullit të 19-të, një aleancë e disa prej daimyō-ve më të fuqishëm, së bashku me Perandorin e Japonisë, patën sukses në përmbysjen e shogunatit pas Luftës së Boshin, duke arritur kulmin në Restaurimin Meixhi. Shogunate Tokugawa erdhi në një fund zyrtar në 1868 me dorëheqjen e shogun të 15-të Tokugawa, Tokugawa Yoshinobu, duke çuar në "rivendosjen" (王政 復古, Ōsei fukko) të sundimit perandorak. Pavarësisht nga përmbysja e saj përfundimtare në favor të formës më të modernizuar, më pak feudale të qeverisjes së Restaurimit Meixhi, shogunati Tokugawa mbikëqyri periudhën më të gjatë të paqes dhe stabilitetit në historinë e Japonisë, që zgjati mbi 260 vjet.

Lista e shōgunëve Tokugawa

Redakto
# Foto Emri
(Lindi-Vdiq)
Shōgun nga viti Shōgun deri më
1   Tokugawa Ieyasu
(1543–1616)
1603 1605
2   Tokugawa Hidetada
(1579–1632)
1605 1623
3   Tokugawa Iemitsu
(1604–1651)
1623 1651
4   Tokugawa Ietsuna
(1641–1680)
1651 1680
5   Tokugawa Tsunayoshi
(1646–1709)
1680 1709
6   Tokugawa Ienobu
(1662–1712)
1709 1712
7   Tokugawa Ietsugu
(1709–1716)
1713 1716
8   Tokugawa Yoshimune
(1684–1751)
1716 1745
9   Tokugawa Ieshige
(1712–1761)
1745 1760
10   Tokugawa Ieharu
(1737–1786)
1760 1786
11   Tokugawa Ienari
(1773–1841)
1787 1837
12   Tokugawa Ieyoshi
(1793–1853)
1837 1853
13   Tokugawa Iesada
(1824–1858)
1853 1858
14   Tokugawa Iemochi
(1846–1866)
1858 1866
15   Tokugawa Yoshinobu
(1837–1913)
1866 1867

Pema e familjes

Redakto

Stampa:Pema e familjes Tokugawa

Gjatë periudhës së Edo, të afërmit me ndikim të shogun përfshinin:

Referime

Redakto
 1. ^ "Japan - The bakuhan system". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Marrë më 2020-06-01.
 2. ^ "Tokugawa period". britannica.com (në anglisht). Encyclopædia Britannica, Inc. Marrë më 3 qershor 2020.
 3. ^ a b Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Tokugawa-jidai" in Japan Encyclopedia, faqja 978.
 4. ^ a b Nussbaum, "Edo-jidai" në faqen 167.
 5. ^ Nussbaum, "Kinsei" në faqen 525.
 6. ^ Nussbaum, "Shogun" në faqet 878–879.
 7. ^ Nussbaum, "Tokugawa" në faqen 976.
 8. ^ a b Hall, John Whitney, red. (1988). The Cambridge history of Japan Vol. 4: Early Modern Japan (në anglisht). James L. McClain. Cambridge, UK: Cambridge University Press. ISBN 0-521-22352-0. OCLC 17483588.
 9. ^ Nussbaum, "Tokugawa Mitsukuni" at p. 979.
 10. ^ Nussbaum, "Tokugawa Nariaki" at p. 979.
 11. ^ Nussbaum, "Tayasu" at p. 954.
 12. ^ Nussbaum, "Matsudaira Katamori" at p. 616.
 13. ^ Nussbaum, "Matsudaira Sadanobu" at p. 617.