Samurai (Japonisht: 侍Â) ishin fisnikëria e trashëguar ushtarake dhe kasta oficerësh e Japonisë mesjetare dhe të hershme moderne nga shekulli 12 deri në shfuqizimin e tyre në vitet 1870. Ata ishin mbajtës të paguar mirë të daimyō (pronarë të mëdhenj feudalë). Ata kishin prestigj të lartë dhe privilegje të veçanta, siç ishin veshja e dy shpatave. Ata kultivuan kode bushido të virtyteve luftarake, indiferencë ndaj dhimbjes dhe besnikëri të palodhur, duke u përfshirë në shumë beteja lokale. Gjatë epokës paqësore të Edo (1603-1868) ata u bënë stjuardët dhe dhomat e bashkive të pasurive daimyō, duke fituar përvojë menaxheriale dhe arsimim. Në vitet 1870 ata ishin 5% të popullsisë. Revolucioni Meixhi i dha fund roleve të tyre feudale dhe ata kaluan në role profesionale dhe sipërmarrëse. Kujtesa dhe armatimi i tyre mbesin të spikatur në kulturën popullore japoneze.

Fotografia e luftëtarëve samurai nga provinca Satsuma gjatë Luftës Boshin

Terminologjia

Redakto

Në japonisht, ata zakonisht quhen bushi (武士), që do të thotë 'luftëtar', ose buke (武 家). Sipas përkthyesit William Scott Wilson: "Në kinezisht, simboli origin ishte fillimisht një folje që do të thoshte "të presësh", "shoqëro personat" në radhët e sipërme të shoqërisë, dhe kjo është gjithashtu e vërtetë për termin origjinal në japonisht, saburau. Në të dy vendet termat u emërtuan për të nënkuptuar 'ata që shërbejnë me pjesëmarrje të ngushtë të fisnikërisë, termi japonez saburai ishte forma nominale e foljes". Sipas Wilson, një referencë e hershme ndaj fjalës samurai shfaqet në Kokin Wakashū (905–914), antologjia e parë perandorake e poezive, e përfunduar në pjesën e parë të shekullit të 10-të.[1]

Nga fundi i shekullit të 12-të, samurai u bë pothuajse plotësisht sinonim i bushi, dhe fjala u shoqërua ngushtë me eponet e mesme dhe të sipërme të klasës së luftëtarëve. Samurai zakonisht shoqërohej me një klan dhe zotërinë e tyre, dhe ishin të trajnuar si oficerë në taktikat ushtarake dhe strategjinë madhështore. Ndërsa samurai numëronte më pak se 10% të popullsisë së atëhershme të Japonisë,[2] mësimet e tyre ende mund të gjenden edhe sot në jetën e përditshme dhe në artet moderne marciale japoneze.

Filozofia

Redakto

Ndikimet fetare

Redakto

Filozofitë e Budizmit dhe Zenit, dhe në një masë më të vogël Konfucianizmit dhe Shinto, ndikuan në kulturën samurai. Meditimi i Zenit u bë një mësim i rëndësishëm, sepse ofronte një proces për të qetësuar mendjen e dikujt. Koncepti budist i rimishërimit dhe rilindjes bëri që samurai të braktiste torturat dhe vrasjet e panevojshme, ndërsa disa samurai madje hoqën dorë nga dhuna krejt dhe u bënë murgj budistë pasi erdhën të besojnë se vrasjet e tyre ishin të pafrytshme. Disa u vranë ndërsa u pajtuan me këto përfundime në fushën e betejës. Roli më përcaktues që luajti konfucianizmi në filozofinë samurai ishte të theksohej rëndësia e marrëdhënies zotërues - besnikërisë që kërkohej nga një samurai për të treguar zotërisë së tij.

Literatura me temë bushido si Hagakure ("E fshehur në gjethe") nga Yamamoto Tsunetomo dhe Gorin no Sho ("Libri i pesë unazave") nga Miyamoto Musashi, të dyja të shkruara në periudhën Edo (1603-1868), zhvillimi i filozofisë bushidō dhe Zen.

Filozofitë e Budizmit dhe Zenit, dhe në një masë më të vogël Konfucianizmit dhe Shinto-s, i atribuohen zhvillimit të kulturës samurai. Sipas Robert Sharf, "Nocioni që Zen është i lidhur disi me kulturën japoneze në përgjithësi, dhe bushidō në veçanti, është i njohur për studentët perëndimorë të Zenit përmes shkrimeve të DT Suzuki, pa dyshim figura e vetme më e rëndësishme në përhapjen e Zenit në perëndim."[3]

Kultura

Redakto

Si aristokratë me shekuj, samurai zhvilloi kulturat e tyre që ndikuan në kulturën japoneze në tërësi. Kultura e shoqëruar me samurai si ceremonia e çajit, pikturimi njëngjyrëshe me bojë, kopshtet shkëmbore dhe poezia u përvetësua nga mbrojtësit e luftëtarëve përgjatë shekujve 1200-1600. Këto praktika u përshtatën nga artet kineze. Murgjit Zen i futi ata në Japoni dhe ata u lejuan të lulëzuan për shkak të interesit të elitave të fuqishëm luftëtar. Musō Soseki (1275–1351) ishte një murg Zen i cili ishte këshilltar edhe i Perandorit Go-Daigo dhe gjeneral Ashikaga Takauji (1304–58). Musō, si dhe murgj të tjerë, shërbyen si një diplomat politik dhe kulturor midis Japonisë dhe Kinës. Musō ishte veçanërisht i njohur për hartimin e kopshtit të tij. Një tjetër mbrojtës i arteve Ashikaga ishte Yoshimasa. Këshilltari i tij kulturor, murgu Zen Zeami, i prezantoi atij ceremoninë e çajit. Më parë, çaji ishte përdorur kryesisht për murgjit budistë për të qëndruar zgjuar gjatë meditimit.[4]

Edukimi

Redakto
 
Ogata Kōan, një samurai, mjek dhe studiues rangaku në periudhën e vonëshme Edo, vuri në dukje për krijimin e një akademie e cila më vonë u zhvillua në Universitetin e Osakës.

Në përgjithësi, samurai, aristokratët dhe priftërinjtë kishin një shkallë shumë të lartë shkrim-leximi në kanji. Studimet e fundit kanë treguar që leximi në kanji mes grupeve të tjera në shoqëri ishte disi më i lartë nga sa kuptohej më parë. Për shembull, dokumentet gjyqësore, të dhënat e lindjeve dhe të vdekjeve dhe të dhënat e martesës nga periudha Kamakura, të paraqitura nga fermerët, ishin përgatitur në Kanji. Si shkalla e shkrim-leximit, ashtu edhe shkathtësia e kanji, në matematikë u përmirësuan drejt fundit të periudhës Kamakura.[5]

Disa samurai kishin buke bunko, ose "bibliotekë luftëtarësh", një bibliotekë personale që mbante tekste mbi strategjinë, shkencën e luftës dhe dokumente të tjera që do të ishin dëshmuar të dobishme gjatë epokës ndërluftuese të Japonisë feudale. Një bibliotekë e tillë mbajti 20,000 vëllime. Klasa e sipërme kishte Kuge bunko, ose "biblioteka të familjes", që mbanin klasikë, tekste të shenjta budiste dhe histori familjare, si dhe regjistrime gjenealogjike.[6]

Shkrimtaria ishte përgjithësisht e lartë midis luftëtarëve dhe klasave të zakonshme gjithashtu. Asakura Norikage (1474–1555) vuri në dukje besnikërinë e madhe që i ishte dhënë babait të tij, për shkak të letrave të tij të sjellshme, jo vetëm për samuraiët e tjerë, por edhe për fermerët dhe qytetarët.

Në një letër të datës 29 janar 1552, Shën Francis Xavier vëzhgoi lehtësinë e të cilit japonezët i kuptuan lutjet për shkak të nivelit të lartë të shkrim-leximit në Japoni në atë kohë.[7]

Një samurai quhej zakonisht duke kombinuar një kanji nga babai ose gjyshi i tij dhe një kanji i ri. Samurai normalisht përdori vetëm një pjesë të vogël të emrit të tyre të përgjithshëm.

Për shembull, emri i plotë i Oda Nobunaga do të ishte "Oda Kazusanosuke Saburo Nobunaga" (織田 上 総 介 三郎 信 長), në të cilën "Oda" është një klan ose emër familjar, "Kazusanosuke" është një titull i zv. guvernatorit të provincës Kazusa, "Saburo" është një pseudonim zyrtar (yobina), dhe "Nobunaga" është një emër i rritur (nanori) i dhënë në genpuku, ceremonia e ardhjes së moshës. Një burri iu drejtua nga emri i familjes dhe titulli i tij, ose nga yobina e tij nëse ai nuk kishte një titull. Sidoqoftë, nanori ishte një emër privat që mund të përdoret vetëm nga shumë pak, përfshirë Perandorin.

Samurai mund të zgjidhte nanori e tyre dhe shpesh i ndryshonte emrat e tyre për të pasqyruar besnikërinë e tyre.

Samurait iu dha privilegji të mbanin 2 shpata dhe të përdorin "mbiemrat samurai" për të identifikuar veten e tyre nga njerëzit e thjeshtë.[8]

Martesa

Redakto
 
Toyotomi Hideyoshi me gratë dhe konkubinat e tij.

Samurai kishte rregulla martesore, të cilat ishin rregulluar me një ndërmjetësues i niveleve të njëjta ose më të larta. Ndërsa për ata samurai në radhët e sipërme kjo ishte një domosdoshmëri (pasi shumica kishin pak mundësi për të takuar gra), kjo ishte një formalitet për samurai të rangut më të ulët. Shumica e samurajve u martuan me gra nga një familje samurai, por për samurai të rangut më të ulët, martesat me të zakonshëm u lejuan. Në këto martesa gruaja solli një pajë dhe u përdor për të ngritur familjen e re të çiftit.

Një samurai mund të merrte konkubinat, por prejardhjet e tyre u kontrolluan nga samurai të rangut më të lartë. Në shumë raste, marrja e një konkubine ishte e ngjashme me një martesë. Rrëmbimi i një konkubine, megjithëse e zakonshme në trillim, do të kishte qenë e turpshme, nëse jo edhe kriminale. Nëse konkubina ishte më e zakonshme, një i dërguar u dërgua me para fejese ose një shënim për përjashtimin e taksës për të kërkuar pranimin e prindërve të saj. Edhe pse gruaja nuk do të ishte grua e ligjshme, një situatë që konsiderohej normalisht një çoroditje, shumë tregtarë të pasur besonin se të qenit konkubinë e një samurai ishte më e mirë se të jesh gruaja legale e një zakonshëm. Kur vajza e një tregtari u martua me një samurai, paratë e familjes së saj fshinë borxhet e samurait dhe statusi shoqëror i samurait përmirësoi gjendjen e familjes tregtare. Nëse konkubina e zakonshme e një samurai lindi një djalë, djali mund të trashëgonte statusin shoqëror të babait të tij.

Një samurai mund të ndahej nga gruaja e tij për një larmi arsyesh me miratimin nga një epror, por divorci ishte, ndonëse jo plotësisht ekzistues, një ngjarje e rrallë. Dështimi i një gruaje për të prodhuar një djalë ishte shkak për divorc, por adoptimi i një trashëgimtari mashkull u konsiderua një alternative e pranueshme e divorcit. Një samurai mund të divorcohej për shkaqe personale, edhe nëse ai thjesht nuk e donte gruan e tij, por kjo në përgjithësi u shmang pasi do të vinte në siklet personin që kishte rregulluar martesën. Një grua gjithashtu mund të organizonte një divorc, megjithëse në përgjithësi do të merrte formën e samurajve që e ndanin atë. Pas një divorci, samurai duhej të kthejë paratë e tradhtisë, të cilat shpesh parandalonin divorcet.

Gratë

Redakto

Mirëmbajtja e familjes ishte detyra kryesore e grave të klasës samurai. Kjo ishte veçanërisht e rëndësishme gjatë Japonisë së hershme feudale, kur burrat luftëtarë shpesh udhëtonin jashtë vendit ose merreshin me beteja klanesh. Gruaja, ose okugatasama (që do të thotë: ai që mbetet në shtëpi), u la të drejtonte të gjitha punët shtëpiake, të kujdesej për fëmijët dhe mbase madje të mbronte me forcë shtëpinë. Për këtë arsye, shumë gra të klasës samurai u trajnuan të përdorin një armë shkopi të quajtur naginata ose një thikë të veçantë të quajtur kaiken në një art të quajtur tantojutsu (aftësia e thikës), të cilën ata mund ta përdorin për të mbrojtur familjen e tyre, shtëpinë dhe nderin nëse lind nevoja. Kishte gra që merreshin aktivisht në beteja së bashku me samuraiët meshkuj në Japoni, megjithëse shumica e këtyre luftëtarëve femra (Onna-bugeisha) nuk ishin zyrtarisht samurai.[9]

Tiparet e vlerësuara te gratë e klasës samurai ishin përulësia, bindja, vetëkontrolli, forca dhe besnikëria. Në mënyrë ideale, një grua samurai do të jetë e aftë në administrimin e pronave, mbajtjen e shënimeve, trajtimin e çështjeve financiare, edukimin e fëmijëve (ndoshta edhe shërbëtorët), si dhe kujdesin për prindërit e moshuar ose vjehrat që mund të jetojnë nën çatinë e saj. Ligji konfucian, i cili ndihmoi në përcaktimin e marrëdhënieve personale dhe kodin e etikës të klasës së luftëtarit kërkonte që një grua të tregojë nënshtrim ndaj burrit të saj, devotshmëri filiale ndaj prindërve të saj dhe kujdes për fëmijët.

Megjithëse gratë e familjeve më të pasura me samurai gëzonin aftësi për pozicionin e tyre të ngritur në shoqëri, të tilla si të shmangnin punën fizike në të cilën shpesh merreshin ato të klasave të ulëta, ato ende konsideroheshin si larg burrave. Gratë ishin të ndaluara të merreshin me ndonjë çështje politike dhe zakonisht nuk ishin kryefamiljare të tyre.

Kjo nuk do të thotë që gratë në klasën e samurait ishin gjithmonë të pafuqishme. Gratë e fuqishme, me mençuri dhe me mençuri, kishin pushtet në raste të ndryshme. Pasi Ashikaga Yoshimasa, shogun i 8-të i shogunatit Muromachi, humbi interesin për politikë, gruaja e tij Hino Tomiko sundoi kryesisht në vendin e tij. Nene, gruaja e Toyotomi Hideyoshi, dihej se rrëzonte vendimet e burrit të saj herë pas here dhe Yodo-dono, konkubina e tij, u bë mjeshtri de fakto i kështjellës Osaka dhe klanit Toyotomi pas vdekjes së Hideyoshi. Tachibana Ginchiyo u zgjodh për të udhëhequr klanin Tachibana pas vdekjes së babait të saj. Chiyo, gruaja e Yamauchi Kazutoyo, është konsideruar prej kohësh gruaja ideale e samurait. Sipas legjendës, ajo e bëri kimonon e saj nga një copë pëlhure të vjetër dhe i shpëtoi penave, për t’i blerë burrit të saj një kal të mrekullueshëm, mbi të cilin hipi në shumë fitore. Fakti që Chiyo (megjithëse ajo njihet më mirë si "Gruaja e Yamauchi Kazutoyo") është mbajtur në një nderim kaq të lartë për sensin e saj ekonomik, po ndriçon në dritën e faktit se ajo kurrë nuk prodhoi trashëgimtar dhe klani Yamauchi u pasua nga Kazutoyo vellai i vogel. Burimi i fuqisë për gratë mund të ketë qenë që samurai u ka lënë financat grave të tyre.

Ndërsa periudha Tokugawa përparoi, më shumë vlerë u vendosën në arsim, dhe edukimi i grave që filluan në moshë të re u bë i rëndësishëm për familjet dhe shoqërinë në tërësi. Kriteret e martesës filluan të peshojnë inteligjencën dhe edukimin si atribute të dëshirueshme në gruan, menjëherë me tërheqjen fizike. Megjithëse shumë nga tekstet e shkruara për gratë gjatë periudhës Tokugawa kishin të bënin vetëm me atë se si një grua mund të bëhet një grua e suksesshme dhe menaxher shtëpiak, ka pasur nga ato që ndërmorën sfidën e të mësuarit për të lexuar, dhe gjithashtu trajtuan klasikët filozofikë dhe letrarë. Pothuajse të gjitha gratë e klasës samurai ishin të shkolluara deri në fund të periudhës Tokugawa.

Samurai të huaj

Redakto
 
Gyokusen-en, kopsht japonez e bërë nga një samurai korean Wakita Naokata dhe pasardhësit e tij.

Pas Bunroku dhe Keichō no eki, shumë njerëz të lindur në dinastinë Joseon u sollën në Japoni si të burgosur ose bashkëpunëtorë. Disa prej tyre shërbyen daimyō si mbajtës. Një nga figurat më të spikatura në mesin e tyre ishte Kim Yeocheol, të cilës iu dha emri japonez Wakita Naokata dhe u promovua në komisioner të qytetit Kanazawa.

Detari dhe aventurieri anglez William Adams (1564–1620) ishte, së bashku me Joosten, ndër të parët perëndimorë që morën dinjitetin e samurait. Shogun Tokugawa Ieyasu i paraqiti dy shpata që përfaqësonin autoritetin e një samurai, dhe dekretoi që marinari William Adams ishte i vdekur dhe që Anjin Miura (三浦 按 針), një samurai, lindi. Adams gjithashtu mori titullin e hatamoto, një pozitë me prestigj të lartë si mbajtës i drejtpërdrejtë në gjykatën e shōgun.

Jan Joosten van Lodensteijn, një koleg holandez i Adams në udhëtimin e tyre të fatit për në Japoni në anijen De Liefde, iu dha gjithashtu privilegje të ngjashme nga Tokugawa Ieyasu. Joosten gjithashtu u bë një samurai hatamoto[10] dhe iu dha një vendbanim brenda kështjellës së Ieyasu në Edo. Sot, kjo zonë në dalje në lindje të Stacionit të Tokjos njihet si Yaesu (八 重 洲). Yaesu është një korrupsion i emrit japonez të holandezit, Yayousu (耶). Gjithashtu e përbashkët me Adams, Joostens iu dha një anije me vela të kuqe (朱 印 船, Shuinsen) duke e lejuar atë të tregtonte midis Japonisë dhe Indo-Kinës. Në një udhëtim të kthimit nga [[[Xhakarta|Batavia]], Joosten u mbyt pasi anija e tij u ngec.

Yasuke (弥 助) ishte mbajtës i Oda Nobunaga me origjinë nga Mozambiku Portugez, Afrikë.[11] Weapon bearer of Nobunaga.[12] Bartësi i armëve i Nobunaga. Ai shërbeu në incidentin Honnō-ji.[13] Sipas samurait afrikan të Thomas Lockley në "klanin vasal të Oda, Maeda [arkivë]" përmendeshin që ai merrte "një stipend, një vendbanim privat ... dhe iu dha një shpatë e shkurtër me një qepje dekorative".

Artet marciale

Redakto

Çdo fëmijë që u rrit në një familje samurai pritej të ishte luftëtar kur ai të rritet, aq shumë nga fëmijëria e tij kaloi duke praktikuar arte të ndryshme luftarake. Një samurai i plotë duhet të jetë i aftë të paktën në përdorimin e shpatës (kenjutsu), harkut dhe shigjetës (kyūjutsu), shtizës (sōjutsu ose yarijutsu), artin e naginata (naginatajutsu) dhe më pas armëve të zjarrit. Në mënyrë të ngjashme, ata u udhëzuan në përdorimin e këtyre armëve ndërsa hipnin një kalë. Ata gjithashtu pritej të dinin të notonin dhe të zhyten.[14]

Gjatë epokës së Japonisë feudale, lulëzuan lloje të ndryshme të arteve marciale, të njohura në japonisht nën emrin e bujutsu (武術).[15] Termi jutsu mund të përkthehet si "metodë", "art" ose "teknikë"[16] dhe emri që secili ka është tregues i mënyrës ose armës me të cilën janë ekzekutuar.

Samurai të famshëm

Redakto
 
Statuja e samurait Kusunoki Masashige e vendosur jashtë Pallatit Perandorak të Tokjos.

Këto janë disa samurai të famshme me arritje të jashtëzakonshme në histori.

Bibliografia

Redakto
 • Absolon, Trevor. Samurai Armour: Volume I: The Japanese Cuirass (Bloomsbury Publishing, 2017).
 • Anderson, Patricia E. "Roles of Samurai Women: Social Norms and Inner Conflicts During Japan's Tokugawa Period, 1603–1868". New Views on Gender 15 (2015): 30-37. online
 • Ansart, Olivier. "Lust, Commerce and Corruption: An Account of What I Have Seen and Heard by an Edo Samurai". Asian Studies Review 39.3 (2015): 529–530.
 • Benesch, Oleg. Inventing the Way of the Samurai: Nationalism, Internationalism, and Bushido in Modern Japan (Oxford UP, 2014). ISBN 0198706626, ISBN 9780198706625
 • Benesch, Oleg. "Comparing Warrior Traditions: How the Janissaries and Samurai Maintained Their Status and Privileges During Centuries of Peace." Comparative Civilizations Review 55.55 (2006): 6:37-55 Online.
 • Clements, Jonathan. A Brief History of the Samurai (Running Press, 2010) ISBN 0-7624-3850-9
 • Coleridge, Henry James. the Life and Letters of St. Francis Xavier (në anglisht). Forgotten Books. ISBN 978-1-4510-0048-1.
 • Cummins, Antony, and Mieko Koizumi. The Lost Samurai School (North Atlantic Books, 2016) 17th century Samurai textbook on combat; heavily illustrated.
 • Hubbard, Ben. The Samurai Warrior: The Golden Age of Japan's Elite Warriors 1560–1615 (Amber Books, 2015).
 • Jaundrill, D. Colin. Samurai to Soldier: Remaking Military Service in Nineteenth-Century Japan (Cornell UP, 2016).
 • Kinmonth, Earl H. Self-Made Man in Meiji Japanese Thought: From Samurai to Salary Man (1981) 385pp.
 • Ogata, Ken. "End of the Samurai: A Study of Deinstitutionalization Processes". Academy of Management Proceedings Vol. 2015. No. 1.
 • Sharf, Robert H. (gusht 1993). "The Zen of Japanese Nationalism". History of Religions (në anglisht). University of Chicago Press. 33 (1): 1–43.
 • Thorne, Roland. Samurai films (Oldcastle Books, 2010).
 • Turnbull, Stephen. The Samurai: A Military History (1996).
 • Kure, Mitsuo. Samurai: an illustrated history (2014).
 • Wilson, William Scott (1982). Ideals of the Samurai: Writings of Japanese Warriors (në anglisht). Kodansha. ISBN 0-89750-081-4.

Historiografia

Redakto
 • Howland, Douglas R. "Samurai status, class, and bureaucracy: A historiographical essay." Journal of Asian Studies 60.2 (2001): 353-380. DOI: 10.2307/2659697 online

Referime

Redakto
 1. ^ William Scott Wilson, Ideals of the Samurai (1982) p. 17
 2. ^ "Samurai (Japanese warrior)". Encyclopædia Britannica.
 3. ^ Sharf 1993, f. 12.
 4. ^ R. H. P. Mason; John Godwin Caiger (15 nëntor 1997). A history of Japan (në anglisht). Tuttle Publishing. fq. 152–. ISBN 978-0-8048-2097-4. Marrë më 9 prill 2011.
 5. ^ Matsura, Yoshinori Fukuiken-shi 2 (Tokyo: Sanshusha, 1921)
 6. ^ Murray, S. (2009). The library : an illustrated history. New York, NY : Skyhorse Pub. ; Chicago : ALA Editions, 2009. pg.113
 7. ^ Coleridge, p. 345
 8. ^ Wert, Michael (2019). Samurai: A Concise History (në anglisht). New York: Oxford University Press. fq. 38. ISBN 0190932945.
 9. ^ Turnbull, Stephen (2012-01-20). Samurai Women 1184–1877 (në anglisht). Bloomsbury Publishing. ISBN 9781780963334.
 10. ^ "William Adams and Early English Enterprise in Japan" (PDF) (në anglisht). Suntory and Toyota International Centres for Economics and Related Disciplines (part of the London School of Economics and Political Science). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 8 gusht 2017. Marrë më 1 mars 2017.
 11. ^ "松平家忠、「家忠日記」、文科大学史誌叢書第2巻、吉川半七、1897年、54頁" (në japonisht). Marrë më 2015-08-04.
 12. ^ 『織田信長という歴史 『信長記』の彼方へ』、勉誠出版、2009年、311-312頁。
 13. ^ 村上直次郎; 柳谷武夫(訳) (2002), イエズス会日本年報 上, 新異国叢書 (në japonisht), 雄松堂出版, ISBN 978-4841910001
 14. ^ Turnbull, Stephen. Samurai: The World of the Warrior. London. Osprey Publishing, 2003. Print. ISBN 1-84176-740-9. pg. 14.
 15. ^ Ratti, Oscar; Westbrook, Adele (2001). Secrets of the Samurai: The Martial Arts of Feudal Japan. Tuttle Publishing. ISBN 8-48019-492-8. pg. 24.
 16. ^ Ratti, Oscar; Westbrook, Adele (2001). Secrets of the Samurai: The Martial Arts of Feudal Japan. Tuttle Publishing. ISBN 8-48019-492-8. pg. 23.