Heian-kyō (平安京, fjalë për fjalë "kryeqyteti i qetësisë dhe paqes") ishte një nga disa emrat e mëparshëm për qytetin që tani njihet si Kyoto. Ishte kryeqyteti zyrtar i Japonisë për më shumë se një mijë vjet, nga viti 794 deri më 1868 me një ndërprerje në vitin 1180.

Daidairi (大内裏, pallati në qendër) dhe peisazhi i qytetit të Heian-kyō (model në miniaturë në Qendrën e Mësimit Jetësor të Qytetit të Kiotos)

Perandori Kanmu e vendosi atë si kryeqytet në vitin 794, duke lëvizur Gjykatën Perandorake atje nga Nagaoka-kyō me rekomandimin e këshilltarit të tij Wake no Kiyomaro dhe duke shënuar fillimin e periudhës Heian të historisë japoneze. Qyteti u modelua sipas kryeqytetit kinez të dinastisë Tang Chang'an (Siani i sotshëm). Mbeti qendra kryesore politike deri në vitin 1185, kur klani samurai Minamoto mundi klanin TairaLuftën Genpei, duke lëvizur administrimin e çështjeve kombëtare në Kamakura dhe duke krijuar shogunatin Kamakura.

Megjithëse pushteti politik do të merrej nga klasa samurai gjatë tre shogunatëve të ndryshëm, Heian mbeti vendi i Gjykatës Perandorak dhe selia e pushtetit perandorak, dhe kështu mbeti kryeqyteti zyrtar. Në fakt, edhe pasi selia e pushtetit perandorak u zhvendos në Tokio në vitin 1868, meqenëse nuk ka asnjë ligj që e bën Tokion kryeqytet, ekziston një pikëpamje që Kyoto mbetet ligjërisht ose zyrtarisht kryeqyteti edhe sot.

Në vitin 1994, Qyteti i Kiotos mbajti ngjarje të ndryshme në përkujtim të përvjetorit të tij të 1200-të.