• Robert Fulton (14 nëntor 1765 - 24 shkurt 1815) ishte një inxhinier kolonial amerikan dhe shpikës i suksesshm. Në 1800, ai është autorizuar nga Napoleon Bonaparte për të hartuar "Nautilus", e cila ishte nëndetësja e parë në histori. Ai ka shpikur disa nga silurët e hershme detare në botë për përdorim nga ana e Marinës Mbretërore Britanike. Fulton u bë i interesuar në motorët me avull dhe përdorimin e tyre në avulloreve në 1777 kur ai ishte rreth moshës 12 ,i cili kishte mësuar më parë për shpikësi James Watt dhe motorin me avull në një vizitë në Angli.