Rose Marie Pangborn

shkencëtare amerikane

Rose Marie Pangborn (1932-1990) ishte një shkencëtare amerikane, e lindur në Las Cruces, New Mexico. Ajo ishte një pionier në analizën shqisore të ushqimit.

BiografiaRedakto

ArsimiRedakto

Profesorja Pangborn u diplomua me një B.S. nga Universiteti Shtetëror i New Mexico dhe M.S. në Universitetin Shtetëror të Iowa.

KarrieraRedakto

Pasi u bashkua me Departamentin e Teknologjisë Ushqimore në Universitetin e Kalifornisë, në Davis në vitin 1955, Pangborn ishte pioniere në fushën e analizës shqisore të atributeve të ushqimit, duke botuar mbi 180 artikuj shkencorë dhe duke mbikëqyrur mbi 40 studentë të diplomuar në këtë fushë.Hulumtimi dhe përsosmëria e saj në mësim do t'i fitonte çmimin William V. Cruess të Institutit të Teknologjisë Ushqimore (IFT) në vitin 1977 dhe një bashkëpunëtor IFT në vitin 1980. Ajo u shpërblye me një doktoraturë nderi nga Universiteti i Helsinkit më 1984 dhe një çmim "Pioneer" nga Shoqata Amerikane për Testimin dhe Materiale, Komiteti E-18 për Vlerësimin Ndjesor në vitin 1989.

TrashëgimiaRedakto

Profesorja Pangborn gjithashtu bashkëautore e tre librave, duke përfshirë Parimet e Vlerësimit Ndijor nga Amerine, Pangborn dhe Roessler, të cilat shërbyen si teksti përfundimtar për një gjeneratë të tërë të shkencëtarëve shqisore. Ajo gjithashtu shërbeu në bordet editoriale të tetë revistave të ndryshme shkencore, dhe ishte një bashkë-themeluese e Shoqatës për Shkencat Chemoreception. Në takimin vjetor të IFT, Sektori i Ndjeshmërisë dhe Shkencës së Konsumatorit ka konkurrencë studentore të diplomuar me gojë të emëruar në nder të Pangborn.

Sot, në kujtesën e saj është dedikuar Simpoziumi Shkencor i Ndjesisë Pangborn, një takim ndërkombëtar dyvjeçar i shkencëtarëve shqisore. Simpoziumi i fundit Pangborn është mbajtur në Firence, Toronto, Rio de Janeiro dhe Goteborg. Fondi i Bursave Shkencore Ndijore Pangborn është një çmim prej 15,000 dollarësh i dhënë çdo vit për një student Ph.D. i cili ka për qëllim të mësojë dhe të kryejë kërkime në fushën e Shkencave Ndijore në nivel Universitar.

Lidhje të jashtmeRedakto