Kulla e Sahatit në Gostivar është një monument i trashëgimisë kulturore në qytetin e Gostivarit.

Sahat Kulla në Gostivar
Saat kulata vo GV.JPG
Sahat Kulla në Gostivar
Informacion i përgjithshëm

PërmbledhjeRedakto

Sahat Kulla në Gostivar është njëra nga ndërtesat më të njohura në qytetin e Gostivarit. Është një nga tre monumentet kulturore dhe historike në Gostivar dhe gjendet në stemën dhe flamurin e komunës. Është ndërtuar në vitin 1728/29 nga Ismail Aga, djali i Haxhi Jusuf aga.

Në një pllakë guri sipër derës së përparme është shkruar në osmanisht-turqisht viti i ndërtimit dhe emri i ndërtuesit. Ndodhet në qendër të qytetit dhe pranë saj ndodhet xhamia e quajtur " Xhamia e Sahatit " ("Ebu Bekir Pasha") e cila është rinovuar së fundmi [1] Në afërsi të kullës së sahatit ndodhen posta, qendra e famshme tregtare "Blue Center" me fasadë xhami, dhe jo larg rrugës në 250-300 metra ndodhet Kisha e Shën Marisë dhe sheshi i qytetit.


Sahat Kulla e Gostivarit së bashku me ato të Shkupit, Manastirit dhe Prilepit është një nga sahat kullat më origjinale si dhe më të ruajtura. Është ende në funksion dhe tregon kohën e saktë përmes disa orëve të integruara në të. Në vitin 2010 është restauruar në rrethana të dyshimta.

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ Димовска - Чоловиќ, Мирјана (2008). Саат кулите во Република Македонија (PDF) (në maqedonisht). Скопје: Национален конзерваторски центар-скопје; Едиција Културно-историско наследство на Република Македонија. fq. 114. ISBN 978-9989-131-08-0.