Sara (lindi Saraj) është një matriark dhe profeteshë biblike, një figurë kryesore në fetë abrahamike. Ndërsa besimet e ndryshme abrahamike e portretizojnë atë në mënyra të ndryshme, Judaizmi, Krishterimi dhe Islami e përshkruajnë karakterin e saj në mënyrë të ngjashme, si ai i një gruaje të devotshme, e njohur për mikpritjen dhe bukurinë e saj, gruaja dhe gjysmë motra e Abrahamit[2] dhe nëna e Isakut.

Sarah
שָׂרָה‎
A depiction of Sarah and Abraham
U lind në
Sarai[1]

Vdiq
Vendi i varritShpella e Patriarkëve
Bashkëshorti/jaAbrahami
FëmijëIsaku
Prind/ër
Të afërmHaran (vëlla)
Lot (nip)
Ismaeli (thjeshtër)

Në Biblën hebraike Redakto

 
Këshilla e Abramit për Sarajin nga James Tissot, rr. 1896–1902.

Familja Redakto

Sipas Librit të Zanafillës, në bisedë me mbretin filistin Abimelekut të Gerarit, Abrahami zbulon se Sara është edhe gruaja e tij edhe gjysmë motra e tij, duke deklaruar se të dy kanë një baba, por jo një nënë.[3] Bashkime të tilla më vonë u ndaluan shprehimisht në Librin e Levitikut (Levitiku 18:9).

Kjo do ta bënte Sarën të bijën e [Terahu]]t dhe gjysmëmotrën e jo vetëm të Abrahamit, por edhe të Haranit dhe të Nahorit. Ajo do të kishte qenë gjithashtu tezja e Lotit, Milkahut, Iskahut dhe Bethuelit, si nga gjaku ashtu edhe nga martesa. Nga bashkimi i saj me Abrahamin, ajo pati një fëmijë, Isakun.[4] Pas vdekjes së saj, Abrahami u martua me Keturën, identitetin e së cilës studiuesit biblikë debatojnë (d.m.th. nëse ajo ishte apo jo në të vërtetë Hagari), dhe prej saj pati të paktën gjashtë fëmijë të tjerë.

Tregimi Redakto

Në tregimin biblik, Sara është gruaja e Abrahamit. Në dy vende në tregim ai thotë se Sara është motra e tij (Zanafilla 12:10 deri në 13:1, në takimin me Faraonin dhe Zanafilla 20, në takimin me Abimelekun). Duke e ditur se Sara ishte një bukuri e madhe dhe nga frika se Faraoni do ta vriste Abrahamin për të qenë me Sarën, Abrahami i kërkon Sarës t'i tregojë Faraonit se ajo është motra e tij (Zanafilla 17).

Fillimisht ajo quhej Saraj. Në Zanafillën 17, gjatë së cilës Perëndia i premton Abramit se ai dhe Saraji do të kenë një djalë, Abrami riemërohet si Abraham dhe Saraj riemërohet si Sara. Ka etimologji popullore që shpjegojnë emrat e tyre të vjetër dhe të rinj.[5]:22

Nisja nga Ur Redakto

Terahu, me Abramin (siç quhej atëherë), Sarajn dhe Lotin, u nisën për në Kanaan, por u ndalën në një vend të quajtur Haran, ku Terahu qëndroi derisa vdiq në mosha 205 vjeçare.[6] Perëndia i kishte thënë Abramit të linte vendin e tij dhe shtëpinë e babait të tij për një tokë që do t'i tregonte, duke i premtuar se do të bësh prej tij një komb të madh, të bekoj atë, bëje emrin e tij të madh, beko ata që e bekuan dhe mallkojnë "atë" që e mallkon.[7] Pas urdhrit të Perëndisë, Abrami mori gruan e tij Sarajn, nipin e tij Lotin, pasurinë dhe skllevërit që kishin fituar dhe udhëtoi për në SikemKanaanit. Abrami ishte 75 vjeç në këtë kohë.

Në Islam Redakto

 
Emri i Sarës në kaligrafinë arabe

Portretizimi islam i Sarës, i cili nuk përmendet emri në Kuran, imiton atë të portretizimit të saj në Judaizëm dhe Krishterim, në atë që ajo është një grua, e afërm dhe e mirë për Abrahamin, i cili, pas vitesh shterpësie, bekohet me një djalë, profeti Isak (Is'haku). Megjithatë, ekzistojnë dallime të dukshme në portretizimin e marrëdhënieve të saj me Abrahamin, Hagarin dhe Ismaelin. Ajo nuk portretizohet si motra e Abrahamit, por kushërira e tij e parë, që thuhet se është vajza e vëllait të Terahut, Haranit, dhe Hagari nuk është portretizuar si e dashura e Abrahamit, por një grua e dytë, duke eliminuar armiqësinë që Sara ndjen për Agarën gjatë shtatzënisë së saj dhe ndaj Ismaelit.[8][9]

Kurani përsërit gjithashtu historinë biblike që Sara qeshi kur mori një mesazh hyjnor që konfirmonte shtatzëninë e saj, megjithëse në Kuran ky mesazh është shpallur nga engjëjt dhe jo nga vetë Zoti:[10]

Të dërguarit Tonë (engjëjt), i sollën Ibrahimit sihariq dhe i thanë: “Selam!” Ai u përgjegj: “Selam!” Dhe me të shpejtë, u solli atyre një viç të pjekur.

Kur pa (Ibrahimi) se duart e tyre nuk po e përkasin atë (viçin), nuk u pëlqeu (ky ngurrim i tyre ndaj ushqimit) dhe ndjeu frikë nga ata. (Engjëjt) thanë: “Mos u friko, na jemi dërguar te populli i Lutit”.
E, gruaja e tij (e Ibrahimit) rrinte aty dhe qeshi, dhe Na e gëzuam atë me Is’hakun, e pos Is’ahkut, me Jakubin.
Tha (gruaja e Ibrahimit): “Ah! e mjera unë! A mos vallë, kështu plakë të lindë unë; e, edhe ky burri im është plak! Me të vërtetë, kjo është diçka e jashtëzakonshme!”

— Quran, Sureja 11 (Hud), ajeti 69-72

Referime Redakto

  1. ^ "Sarah/Sarai: Bible | Jewish Women's Archive". jwa.org (në anglisht).
  2. ^ Zanafilla 20:12
  3. ^ "Bible Gateway: Zanafilla 20:12". Bible Gateway.
  4. ^ "Ishmael: Abraham's Other Son" (në anglisht). Chabad. Marrë më 2019-08-28.
  5. ^ Clifford, Richard J; Murphy, Roland E. (1990). "2: Genesis". përmbledhur nga Brown, Raymond E.; Fitzmyer, Joseph A.; Murphy, Roland E. (red.). The New Jerome Biblical Commentary (në anglisht). Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall. ISBN 0-13614934-0.
  6. ^ Zanafilla 11:27-32
  7. ^ Zanafilla 12:1-3
  8. ^ Lings, Martin (1983). "The House of God". Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources (në anglisht). Islamic Texts Society. ISBN 978-0042970509.
  9. ^ Mufti, Imam. "The Story of Abraham (part 5 of 7): The Gifting of Hagar and Her Plight". www.islamreligion.com (në anglisht). Marrë më 2019-08-29.
  10. ^ Reynolds, Gabriel Said (2009). "Reading The Qurʾan As Homily: The Case of Sarah's Laughter". përmbledhur nga Marx, Michael; Neuwirth, Angelika; Sinai, Nicolai (red.). The Qurʾān in Context: Historical and Literary Investigations into the Qurʾānic Milieu. Texts and Studies on the Qurʾān (në anglisht). Vëll. 6. Leiden: Brill Publishers. fq. 585–592. doi:10.1163/ej.9789004176881.i-864.158. ISBN 978-90-04-17688-1. ISSN 1567-2808. S2CID 191038420. Marrë më 17 janar 2021.