Sefa dhe Merve (Arabisht: الصفا والمروة) janë dy kodra të vogla që ndodhen në Xhaminë e Mekës, Arabia Saudite. Gjatë Haxhillëkut dhe Umres, myslimanët shkojnë dhe kthehen mes dy kodrave shtatë herë.

Rruga mes Sefa dhe Merve afër Qabes

Vendodhja

Redakto

Xhamia e Madhe strehon Qaben, pikën qendrore të lutjes për të gjithë myslimanët. Sefa - nga e cila fillon udhëtimi i ritualit ose Sa'i dhe Merve janë të vendosura afërsisht 100 metra dhe 350 metra nga Qabeja përkatësisht. Distanca midis Sefa dhe Merve është përafërsisht 450 metra, kështu që shtatë ecje arrijnë në 3.15 km. Të dy pikat dhe rruga mes tyre janë tani brenda një galerie të gjatë që është pjesë e xhamisë. Dy malet janë ende në Mekë për të kujtuar atë që Haxhera dhe fëmija e saj Ismaili kishin sakrifikuar për furnizime me ujë dhe furnizime ushqimore.

Tradita Islame

Redakto

Sipas traditës Islame, Ibrahimi ishte urdhëruar nga Zoti për të lënë gruan e tij Haxheren dhe djalin e tyre të foshnjës, Ismaili, vetëm në shkretëtirë midis Sefa dhe Merve. Kur dispozitat e tyre u shteruan, Haxherja shkoi në kërkim të ndihmës ose ujit. Për ta bërë më të lehtë dhe më të shpejtë kërkimin e saj, ajo shkoi vetëm, duke e lënë fëmijën në tokë. Ajo së pari u ngjit në kodrën më të afërt, Sefa, për të parë zonën përreth. Kur ajo nuk pa asgjë, ajo pastaj shkoi në kodrën tjetër, Merve, për të parë rreth. Ndërsa Haxherja ishte në të dy kodrat, ajo ishte në gjendje të shihte Ismailin dhe të dinte se ishte i sigurt. Megjithatë, kur ajo ishte në luginën midis kodrave, ajo nuk ishte në gjendje ta shihte djalin e saj dhe kështu do të vraponte derisa të ishte në luginë dhe do të ecnin me ritëm normal kur të kalonin kodrat. Haxherja udhëtonte mbrapa dhe me radhë midis kodrave shtatë herë në nxehtësinë e nxehtë përpara se të kthehej tek djali i saj. Kur arriti, ajo gjeti që një burim kishte dalë nga vendi ku Xhebraili goditi tokën me krahun e tij si ushqim dhe një shpërblim për durimin e Haxherës. Ky burim njihet tani si Zemzem.

Sa'i (Arabisht: سعي; dmth. “kërkim” ose “ecje rituale”)[1] shërben për të përkujtuar kërkimin e Haxherës për ujë për djalin e saj dhe mëshirën e Zotit duke i'u përgjigjur lutjes së saj. Vendkalimi është i mbuluar tërësisht nga një galeri dhe është e ndarë në katër korsi me një drejtim, nga të cilat dy të brendshme janë të rezervuara për të moshuarit dhe të paaftët.

Referime

Redakto
  1. ^ Mohamed, Mamdouh N. (1996). Hajj to Umrah: From A to Z. Amana Publications. ISBN 0-915957-54-X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)