Sheqeri

emër i përgjithshëm për klasën e substancave të ëmbla aromatike që përdoret si ushqim
(Përcjellë nga Sheqer)

Formula e sheqerit është C12H22O11, edhe per sheqerin ashtu si për kripen degjojme shpesh te thone qe demton shendetin biles arrihet deri atje sa te thuhet se lengu i frutave te embla shkakton diabentin gje qe nuk eshte e vertete por edhe ketu ashtu si ne rastin e kripes ka shume injoranze dhe keqinformazion nga shtypi i thjeshte dhe ai mjekesor.

Sheqerna (në drejtim të akrepave të orës nga lart majtas): i bardhë i rafinuar, i parafinuar, kallam i papërpunuar, kafe.

Le te sqarojme kush sheqer eshte i demshem dhe pse . Sheqeri ne formen e tij natyrale qe gjendet ne panxharin e sheqerit ,ne kallamin e sheqerit, dhe ne lengun e frutave nuk eshte aspak i demshem por shume i nevojshem dhe jetesor per organizmin. Ndersa sheqeri i bardhe industrial i rafinuar i pastruar kimikisht i kristalizuar ,e ngjyrosur industrialisht eshte shume i demshem per shendetin dhe organizmin tone.

Ky lloj sheqeri ashtu si edhe kripa eshte c'veshur nga te gjith elementet e vitaminat qe e shoqerojne ate ne strukturen e tij natyrale duke na dhene nje produkt "ushqimor" te paster sic eshte sheqeri i cili pas hyrjes ne trupin tone per tu shperbere kerkon pikerisht elemtet te cilet jane hequr kimikisht , prandaj i merr keto nga organizmi yne sidomos calcio dhe crom. Dhe tani te shpjegojme pak se si prohohet sheqeri.

Panxhari i sheqerit, transportohet ne fabrike dhe menjeher fillon perpunimi pasi cdo dite qe kalon ai fermentohet dhe humbet nje pjese te mire te tij keshtu qe nuk qendron neper magazina.Menjeher pas shkarkimit neper transportier behet marrja e nje kampioni per te percaktuar sasine e sakaroses pasi sherben si prove cilesie per pagesene prodhuesve.

Proceset :

Redakto
 • 1-Larja, procesi i pare eshte larja me presion uji ku hiqet balta ,gjethet ,barishte gure etj.. qe jane mbledhur nga prodhuesit.
 • 2-Prerja, ato priten me ane te nje sistemi thikash rrotulluese deke nxjerre nje produkt ne forme fetash te holla.
 • 3-Difusioni, kryhet ne makineri te medha ke fetat e panxharit dhe uji ne temp 70° ecin ne drejtime te kunderta ku fetat e panxharit leshojne sheqerin per efekt te difuzionit dhe nga njera ane kemi fetat e panxharit tashme pa sheqer dhe ne anen tjeter kemi nje leng me perqindje sheqeri 13-15%.Gjate ketij procesi shkaterrohen enzimet dhe nje pjese e mire mineralesh e kriprash ndersa pjesa tjeter shkrihet ne uje baashke me sheqerin.
 • 4- Depurazione: Pastrimi eshte i domosdoshem per largimin e ketyre substanzave qe nuk jane sheqer dhe qe me vone pengojne kristalizimin e sheqerit.

Prandaj ketij soluzioni i shtohet nje far qumshti me permbajtje calcioCa(OH)2 ne dy fasa (predefecazione e defecazione),pastaj edhe dy fasa te tjera me anidride carbonica (CO2) per te hequr calcen e cila qendron ne fund te lengut.Pastaj dy filtrazione per te eliminuar plotesisht carbonato di calcio dhe sedimente te tjera qe lidhen me te .

 • 5-Concetrazione,-Qe eshte zierja deri ne piken e vlimit per te laarguar ujin nepermjet avullimit dhe na ngelet nje mase e dendur me temp 70° dhe nje perqindje 63% di saccarosio).
 • 6-Zierja dhe centrifuga; Duhet per te pregatitur e ndare kristalet e sheqerit nga pjesa tjeter pastaj kjo mase ftohet hidhet neper kazane me vrima te vogla qe lejojne daljen e lengut dhe mbajtjen brenda te kokrizave te sheqerit per efekt centrifuge.
 • 7-Rafinimi-Shqeri i ngelur shkrihet dhe pastrohet me acido solforoso per ti hequr ngjyren e erret dhe pastaj ngjyroset dhe me pas kryen te njejtin proces qe pershkruam me siper.

Demet nga sheqeri

Redakto

Sheqeri i bardhe i rafinuar ne intestino provokon proceset e fermentazionit te ushqimeve duke prodhuar gas dhe tension ne adome(hije) gjithashtu behet shkaktar i ndryshimit te flores bakteroligjike te intestinos i cili krijon kushte per disa semundje si (coliti,stipsi,diarreja,krijimin dhe thithjen e substancave helmuese etj... Sheqeri i bardhe ka nje influince te madhe mbi sistemin nervor dhe mbi metabolizmin, duke krijuar ne fillim stimulacion pastaj depresion, e deri ne acarim ,ose eufori fallce,dhe nevojen per te marre prap sheqer etj...qe realisht do te thote nje lloj forme mvaresie pre sheqeri njesoj si dikush qe i mungon droga ose nikotina. Kjo shkaktohet nga shpejtesia e madhe e thithjes se qesherit ne gjak ,duke shkaktuar rritjen e glicemise ne gjak,perpara kesaj situate ne ndryshim te shpejte pancreasi pergjigjet duke leshuar insuline ne gjak, gje qe shkakton renien e glicemise ne gjak apo sic quhet "crize ipoglicemika " qe shoqerohet me nje gjendje dobesimi te pergjithshem ,djerse,agresivitet etj .. kushte keto qe e detyrojne organizmin te haje perseri qe ndihet me mire.Si conseguence e ketij sheqeri org ve ne dispozicion ormone te tjere per te rritur glicemine, dhe kur kjo gje ndodh shpesh krijohet nje mungese energjie qe dobeson te gjith organizmin. spse nuk punon me capacitet te plote pikerisht per mungese te kesaj energjie dhe nje nga sistemet qe dobesohet eshte edhe ai imunitar qe nuk i pergjigjet ne kohe dhe ne forcen e duhur semundjeve. Kur hame 50gr sheqer te bardhe kapaciteti fogacitar i rruazave te bardha reduktohet ne 76% dhe zgjat per rreth 7 ore. Te gjitha semundjet lindin pikerisht per mungese energjie ne org duke shkaktuar ulje te imunitetit, kjo energji shkaterrohet nga ushqimet e perpunuara kimikisht dhe te varfera apo te tjetersuara organikisht qe ne vend te furnizojne me energji marrin energji,kripra vitamina etj.. nga organizmi duke bere qe kockat te dobesohen dhe dhembet te prishen, dhembet prishen jo sepse sheqri ngelet neper dhembe,sic mendojne disa , por se per te tretur sheqerin organizmi yne merr calcio e kripera te tjera nga kockat dhe dhembet duke dobesuar strukturen e tyre. Ne qoftese baterite tona rrine gjithmon te ngarkuara asnje semundje nuk i rreziston luftes imunitare te organizmit. Per te evituar keto probleme duhet te perdoret sheqer i pa rafinuarpra ai integral , nga kallami i sheqerit, duhet perdorur mjalti, duhet perdorur legu i frutave "FRUTOSIO" etj.. Ne radhe te dyte duhet ulur perqindja e konsumimit te tij ne form industriale. Duhet bere kujdes se sot per qellime perfitimi sheqerin e bardhe e lyejne qe te duket i kuq si integral nga callami i sheqerit. Ja dhe demet ne menyre te permbledhur:

 • 1-Rrit aciditetin e gjakut (shkaktar i tumorit)
 • 2-Varferon organizmin nga kriprat minerale
 • 3-Shton shume punen e melcise dhe e helmon ate.
 • 4-Prodhon acide me yndyre
 • 5-Shkakton humbje ose ulje te memorjes
 • 6-Shkakton gjendje gjumi.
  Commons: Sugars – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale