Sherefe ose Sherife është ballkoni i minares. Ajo është e zbukuruar shpesh bukur, sidomos në Turqi, Kosovë, Maqedoni, Sanxhaku dhe Malit të Zi. Në Shqipëri, ky nuk është rasti, pasi që gjatë diktaturës komuniste nga viti 1967 pothuajse të gjitha minaret historike në vend u shkatërruan. Sot sherefet janë shpesh të thjeshtë dhe pa zbukurime.

Tre Sherefejat e Xhamise e Re ne Stamboll

Gjatë lartë fetar festat germa (Mahia) janë ngritur nga drita.