Shkodra e Rrethueme është një roman i autorit Ndoc Nikaj.

Romani është botuar nga disa shtëpi botuese për herë të parë siç duket është botuar nga Shtëpia Botonjëse "Naim Frashëri" më 1967. Ndërsa botimi i dytë është bërë në kuadër të bibliotekës Romani Shqiptarë të Ndërmarrjes Botuese Rilindja, botuar më 1996 simbas botimit të parë nga Shtëpia Botojnëse "Naim Frashi" më 1967. Redaktorë i botimit të dytë është Nazmi Rrahmani dhe kopertinën e ka punuar Salih Lutolli. Redaktorë teknik dhe realizimin kompjuterik e ka bërë Enver Sylejmani. Botimi i dytë është shtypur në shtypshkronjen "PROGRAF" që gjendej në Prishtinë.

Romani ka 191 faqe dhe për nga përmbajtja ndahet në dy pjesë. Pjesët ndahen në tituj, kështu pjesa e parë (88 faqe) fillon me titullin Buzë Votre ndërsa e dyta (103 faqe) me titullin Lufta.

PërmbajtjaRedakto

Shkodra e rrethueme, botohet per here te pare me 1913. Njihet si novela e pare shqiptare e shkruar ne shqip nga Ndoc Nikaj

PersonazhetRedakto

Personazhet kryesore
Personahet negative
 • Buzë Votre
 • Sundimi i Ri
 • Liri Tukoshake
 • Malsia në kambë
 • Malsia në Tuz
 • Të Ikunit
 • Në Dhe të huej
 • Dymbdhjetë pikat
 • Komitat

 • Lufta
 • Për rreth Tuzit
 • Stats Quo
 • Uzdaja
 • Shkodra e rame në dorë

Të dhënat plotësueseRedakto

Ngjarja zhvillohet gjatë Luftës së Parë Ballkanike