Shpatulla e njeriut

Shpatulla (scapula) bën pjesë në anatomin e njeriut , dhe shërben si lidhës i krahut dhe klavikulës.Shpatulla është e vendosur në pjesën e sipërme të shpinës (kurrizit) dhe që ka formë të trekëndëshit.Shpatulla bën pjesë në grupin e eshtrave të gjymtyrëve të sipërme .


Struktura Redakto

Tek shpatulla dallojmë : dy anë , tre kënde dhe tre brinjë.

Ana e përparme quhet brinjore pasi shtrihet mbi brinjë,ndërsa ana tjetër quhet shkëmbore.

Këndet janë : këndi i sipërm ,këndi i poshtëm dhe këndi i jashtëm .

Brinjët (shpatullor) janë : brinjët e jashtëm, të brendshëm dhe të sipërme.

Lidhjet Redakto

Shpatulla lidhet me klavikulën nëpërmjet akromionit, muskujt lëvizës të dorës janë të lidhura ngusht me shpatullën .

Foto shtesë Redakto

Referimet Redakto

Lidhjet e jashtme Redakto

Shih edhe Redakto