Shpezët ( /ˌpltr/) janë kafshë shtëpiake zogjë të cilat mbahen nga njerëzit për vezët, mishin apo puplat e tyre. Këta zogjë janë anëtarë tipik të rendit Galloanserae (zogjë), Galliformes (e cila përfshin pula, shkurta dhe gjeldeti).

Shpendët e Botës

Shpezët, gjithashtu, përfshijnë edhe zogjtë të cilët vriten për shkak të mishit të tyre, të tilla si pëllumba (të njohur si squabs), por nuk përfshinë zogjë të ngjashëm, e të egër të gjuajtur për sport, ushqim ose lojë. Fjala "pula" vjen nga fjala e gjuhës Frënge/Normane poule, e cila rrjedh nga fjala latine pullus, që do të thotë kafshë e vogël.

Etimologjia

Redakto

Fjala poultry "pula" vjen nga anglishtja mesjetare "pultrie", nga gjuha e vjetër franceze pouletrie, nga pouletier, tregtar pulash, nga poulet, pullet. Fjala "pullet" vjen nga anglishtja mesjetare pulet, nga gjuha e vjetër franceze polet, si dhe nga gjuha latine pullus, një zog i ri, shpendë të reja, zogj të rinj ose pula. [1] Fjala "zogu" është e origjinës gjermane (krh. anglishtja e vjetër Fugol, gjermanisht vogel, daneze Fugl).[2]

Galeria

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ "Fowl". Online Etymology Dictionary. Etymonline.com. Marrë më 12 shkurt 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Poultry". Online Etymology Dictionary. Etymonline.com. Marrë më 12 shkurt 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme

Redakto