[1]Sistemi tretës është një sistem i komplikuar në trupin e njeriut që shërben për të tretur ushqimin. Ky sistem aktivizohet me marrjen e ushqimit. Sistemi i organeve tretse është perpunimi i ushqimit ne mënyrë mekanike dhe kimike Sistemi i organeve tretëse është përpunimi i ushqimit në mënyrë mekanike dhe kimike.Perpunimi mekanik i ushqimit perfshine therrmimin,lagien,perzierjen dhe tretjen e tij.Perpunimi kimik nenkupton nje sere te proceseve kimike te njepasnjeshme,te cilat realizohen me ane te enzimeve detyre e te cileve eshte qe komponimet e nderlikuara (proteinat,sheqernat dhe yndyrnat) ti zberthejne ne komponime te thjeshta.

Sistemi i tretjes

gojë ndodh coperimi i ushqimit me anen mekanike. Pra, dhëmbët që janë pjesa më e fortë e trupit ato ndahen ne:preres,copetues,te qenit,paradhemballet,dhemballet . Ato e coptojnë ushqimin dhe e përzien me pështymën(saliva) - lëngë që përmbanë ujë , kripëra,duke e kthyer ne boluse.Ne goje ushqimi mbetet 10-20 sekonda

  • Stomaku zmadhohet për të mbajtur ushqimin dhe përzien atë me acide dhe enizma derisa ushqimi të kthehet në një masë të trashë kremoze. Ushqimi kalon katër orë në stomak.
  • Zorra e hollë është një tub i gjatë i ngatërruar, që prodhon enizma të ndryshme për të tretur uhqimin Ushqimi i tretur përthithet nëpërmjet fijeve të holla ose vileve, që janë të vendosura në murin e brendshëm. Ushqimi kalon gjashtë orë të tëra në zorrën e hollë.Në zorrën e holle perfundon edhe tretja e proteinave,amidonit dhe yndyrnave me ndihmen e lengut te temthit dhe lengut pankratik qe vjen nga pankreasi.
  • Zorra e trashë merr ushqimet e pa tretura nga zorra e hollë. Ky tub i gjerë përthith ujin nga mbeturinat dhe i nxjerr ato jashtë trupit. Këtu ka bakterie të padëmëshme që i ndihmojnë trupit për të përthithur vitaminat.

Çdo gjë që ha njeriu kalon nepërmjet sistemit tretës - një tub i gjatë dhe i ndërlikuar, që kalon përgjatë trupit të njeriut dhe zë pjesën më të madhe të barkut. Organet tretëse prodhojnë lëndë kimike të fuqishme të quajtura enzima. Këto enzima sulmojnë molekulat e mëdha të ushqimit dhe i ndajnë ato në copëza shumë të vogla, të cilat mund të përthithen nga trupi i njeriut. Për të përshkuar trupin e njeriut, ushqimit i nevoitet një kohë prej 18-30 orë.

Ne acide dhe ne lëndë te tjera molekulat e ushqimit zberthehen ngadalë,kështu që do te duhej një kohë e gjatë për t'u bërë te përdorshme nga trupi. Eshte e keshillueshme qe te mos qendroni ulur pa levizur pas si te keni konsumuar ushqimn.P biology blue.png Ky artikull në lidhje me biologjinë është i cunguar. Ndihmoni dhe ju në përmirsimin e tij.

  1. ^ Dorazi, Robert (2000-12). "Call for a fairer deal on grant applications". Nature. 408 (6813): 637–637. doi:10.1038/35047272. ISSN 0028-0836. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |date= (Ndihmë!)