Një Snajper është një gjuajtës ushtarak/paraushtarak që godet shënjestra nga pozicioni i fshehjes ose në distanca që tejkalojnë aftësitë e zbulimit të objektivit.[1] Snajperët në përgjithësi kanë trajnime të specializuara dhe janë të pajisur me pushkë me precizion të lartë dhe optikë me zmadhim të lartë, shpesh shërbejnë edhe si zbulues/vëzhgues që dergojnë informacionin taktik në njësitë e tyre ose shtabin e komandës.

Një snajper i ushtrisë amerikane duke përdorur Barrett M82.
Snajperë francezë dhe britanikë (në qendër) të pajisur me pushkë FR F2, Accuracy International AWM dhe PGM Hécate II (nga e majta në të djathtë, 2012).

Përveç gjuajtjes me rreze të gjatë dhe të shkallës së lartë, snajperët ushtarakë stërviten në një sërë teknikash operacionesh speciale: zbulim, ndjekje, metoda të vlerësimit të diapazonit të synuar, kamuflazh, gjurmim, mjete fluturimi, mjete në terren, infiltrim, vëzhgim special dhe zbulim, dhe detektim/indentifikim të shenjestrës.[2]

Snajperët duhet të kenë kontroll të plotë të trupave dhe shqisave të tyre në mënyrë që të jenë efektivë. Ata gjithashtu duhet të kenë aftësitë për të përdorur të dhëna nga qëllimi i tyre dhe monitorët për të rregulluar qëllimin e tyre për të goditur objektivat që janë jashtëzakonisht larg. Në stërvitje, snajperëve u jepen tabela mbi të cilat janë shpuar për t'u siguruar që mund të bëjnë llogaritjet e minutës së fundit kur janë në fushë.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ "What is a Sniper in the Army & Other Military Branches? What is the Longest Sniper Rifle Shot? – Shooting Range Industries". Shooting Range Industries (në anglisht). 31 korrik 2017. Marrë më 23 nëntor 2017.
  2. ^ "Sniper", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-19, marrë më 2022-12-21