Dallime mes rishikimeve të "Gjergj Pelini"

5 bytes added ,  9 vjet më parë
Datelindja e Pelinit nuk dihet, por vendlindja eshte [[Artana]] apo sic quhet edhe Novoberda gje qe eshte dhene ne nje dokument tet vitit 1441. Nga 1438 deri me 1463, ai ishte kreu i abacise Shën Marisë ne Rotec, sot quhet [[Sutomore]]. Abacia e tij ishte nën juridiksionin e [[Roman Catholic Archdiocese of Bar]], por ai nuk ishte në marrëdhënie të mira me titularet e saj, për shkak të ambicieve të tij të bërë vetë kreu i dioqezës se kryepeshkopit. Ne vitin 1441, se bashku me [[Gjon Gazulli]] ai është përmendur si një anëtar i një misioni diplomatik në Itali. Se bashku me Andrean, peshkopi i Arbërit, ai mori pjesë si një negociator mes Skanderbeg dhe [[Venice Republic]] gjatë negociatave të traktatit të paqes që përfundoi [[Albanian–Venetian War (1447–1448)|Albanian–Venetian War of 1447–1448]].
 
Meqëe [[Proveditori|Veniceproveditori proveditorsi Venedikut]] në Shqiperi po ndihmonte ushtrine osmane gjate [[Rrethimi i parë i Krujës]], si një përfaqësues i Skanderbeg, ne tetor te 1450 ne nje manover diplomatike, ai i propozoi Venedikut qe tu dorezonte atyre qytetin e Krujës ne se ata do te deshironin. Ne nentor 1450 Venediku e informoi atë se kërkesa e tij nuk u pranua, sepse ajo nuk kishte ushtarë mjaftueshem për ta bërë këtë. Kryesisht për shkak të përpjekjeve të tij, privilegje traktat paqeje dhe kushtet e pagesës janë përtërirë në 1456. Në të njëjtin vit ai u caktua si [[Protonotary apostolic]]. Ne 1457 ne emer te Skanderbeg ai shkoi në një mision diplomatik për te [[Pope Callixtus III]], kërkuar ndihmë për t'i rezistuar [[Battle_of_Ujëbardha#Campaign|Ottoman campaign of that year]]. Ne vitin 1458 gjate konfliktit midis Skanderbegut dhe [[Lekë Dukagjini]], he acted as an intermediary between Skanderbeg and Venice, achieving a personal success in forging the bases for a future military alliance between them. In a sign of good will, in 1459 Skanderbeg handed over to Venice the castle of Shas, that he had captured from Lekë Dukagjini that year. Pleased by this act, Venice rewarded Gjergj Pelini's brothers with a monthly pension. In 1460 Skanderbeg appointed him as his personal ambassador to Venice and Rome. While with his [[Skanderbeg's Italian expedition|Italian campaign]] Skanderbeg played a great role in saving the [[Kingdom of Naples]], which was the eternal enemy of Venice, their mutual relations worsened. However due to Gjergj Pelini efforts, their obligations under current treaties were respected. In 1463 he played an important role in the signing of an alliance treaty between [[Skanderbeg]] and the Republic of Venice. He is last mentioned in sources in August 1463 and he presumably died later that year.<ref>Gjergj Pelini the abbot of Rotec, diplomat of Skanderbeg by Jahja Drançolli PhD in ''"Buzuku" Informative, social and cultural magazine 23 October 2008, Ulqin, Montenegro. pages 4-5.'' (in Albanian)</ref>
 
==Referenca==
Anonymous user