Dallime mes rishikimeve të "Planifikimi hapësinor"

v
fixing dead links
v (fixing dead links)
v (fixing dead links)
'''Planifikimi hapësinor''' është një term që i referohet teknikave dhe proceseve politike që ndiqen, kryesisht nga sektori publik, për të ndikuar në shpërndarjen e popullatës dhe aktiviteteve në një hapësirë gjeografike që mund të jetë e shkallëve të ndryshme. I përkufizuar si i tillë ky term është më i gjerë dhe përfshin të gjitha shkallët e mundëshme gjeografike, [[Planifikimi urban|planifikimin urban]], [[Planifikimi rajonal|rajonal]] apo [[Planifikimi ndërshtetëror|ndërshtetëror]]/[[Planifikimi ndërkombëtar|ndërkombëtar]]. Sistemet e planifikimit hapësinor në botë janë të shumta e të ndryshme.
 
Një nga përkufizimet më të herëshme të planifikimit hapësinor është ai i [[Statuti i Planifikimit Hapësinor/Rajonal Evropian|Statutit të Planifikimit Hapësinor/Rajonal Evropian]]<ref>{{cite web|url=http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/cemat/versioncharte/default_EN.asp |title=Council of Europe |publisher=Council of Europe |date= |accessdate=2013-10-06|archiveurl=https://archive.is/WLCDz|archivedate=2013-02-18}}</ref> (i quajtur edhe '[[Statuti i Torremolinos]]'), që u adoptua në 1983 nga Konferenca në [[Këshilli i Evropës|Këshillin e Evropës]] e Ministrave Përgjegjës për Planifikim Hapësinor/Rajonal (CEMAT): "Planifikimi rajonal/hapësinor i jep shprehje gjeografike politikave ekonomike, sociale, kulturore dhe gjeografike të shoqërisë. Njëkohësisht është edhe disiplinë shkencore, një teknikë administrative dhe një politikë e krijuar si një qasje ndërdisiplinore dhe gjithëpërmbledhëse drejt zhvillimit të balancuar rajonal dhe organizimit fizik të hapësirës sipas një strategjie të plotë".
 
==Sistemet e planifikimit hapësinor në Evropë==
|
|
| [httphttps://archive.is/20121212003355/www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/CEMAT/Compendium/Compendium_en.asp 2006]
|
|
| [http://www.espon.eu/mmp/online/website/content/projects/243/374/index_EN.html 2007]
|
| [httphttps://archive.is/20121212003355/www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/CEMAT/Compendium/Compendium_en.asp 2003]
| [http://estia.arch.auth.gr/estia/eng/vsplan 2000]
| [http://www.isocarp.org/index.php?id=141 2008]
| [http://www.espon.eu/mmp/online/website/content/projects/243/374/index_EN.html 2007]
| [http://ec.europa.eu/regional_policy/themes/spatial_en.htm 1997]
| [httphttps://archive.is/20121212003355/www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/CEMAT/Compendium/Compendium_en.asp 2005]
|
| [http://www.isocarp.org/index.php?id=141 2008]
| [http://www.espon.eu/mmp/online/website/content/projects/243/374/index_EN.html 2007]
| [http://ec.europa.eu/regional_policy/themes/spatial_en.htm 1997]
| [httphttps://archive.is/20121212003355/www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/CEMAT/Compendium/Compendium_en.asp 2006]
|
| [http://www.isocarp.org/index.php?id=141 2008]
| [http://www.espon.eu/mmp/online/website/content/projects/243/374/index_EN.html 2007]
| [http://ec.europa.eu/regional_policy/themes/spatial_en.htm 1997]
| [httphttps://archive.is/20121212003355/www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/CEMAT/Compendium/Compendium_en.asp 2004]
|
| [http://www.isocarp.org/index.php?id=141 2008]
| [http://www.espon.eu/mmp/online/website/content/projects/243/374/index_EN.html 2007]
|
| [httphttps://archive.is/20121212003355/www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/CEMAT/Compendium/Compendium_en.asp 2003]
|
|