Ndryshimi mes inspektimeve të "Rilindja Kombëtare"

(dfghfd)
{{Kryesor|Shqipëria nën sundimin osman}}
 
Nga mesi i [[Shekulli XIX|shekullit të 19]]100-të [[Turqia]] ishte në ethet e "[[Çështje Lindore|Çështjes Lindore]]", në kohën që [[Ballkan]]asit, duke përfshirë edhe [[shqiptar]]ët, kërkonin të plotësonin ëndrrën e tyre kombëtare. Për të mbrojtur dhe
 
përkrahur interesat e tyre kombëtare, shqiptarët u mblodhën në [[Prizreni|Prizren]], një qytet i [[Kosova|Kosovës]], në vitin [[1878]] dhe krijuan [[Lidhja Shqiptare e Prizrenit|Lidhjen Shqiptare të Prizrenit]]. Lidhja kishte dy qëllime kryesore, atë politike dhe atë kulturore. Së pari, u përpoq (pa sukses) të bashkonte të gjitha trojet shqiptare - atë kohe të ndara në katër [[Vilajeti|vilajete]], ose krahina, e [[Kosova|Kosovës]], e [[Shkodra|Shkodrës]], e [[Manastiri (Qyteti)|Manastirit]], e [[Janina|Janinës]] - në një shtet vetëqeverisës brenda sistemit të [[Perandoria Osmane|Perandorisë Osmane]]. Së dyti, mprehi një lëvizje për zhvillimin e [[Gjuha shqipe|gjuhës shqipe]], letërsisë, arsimimit, dhe kulturës. Në vijë me programin e dytë, në vitin [[1908]] udhëheqësit shqiptarë u takuan në qytetin e Manastirit (tani [[Bitola]], [[Maqedonia|Maqedoni]]) dhe përshtatën një [[Alfabeti shqip|alfabet kombëtar]]. Ai bazohej më së shumti në [[Alfabeti latin|shkrimin latin]], ky zëvendësoi disa alfabete të tjera, duke përshirë alfabetin turk dhe [[Alfabeti grek|grek]], që ishin gjer në atë kohë në përdorim.
Anonymous user