Dallime mes rishikimeve të "Central Intelligence Agency"

v
U kthye versioni 1530783 i bërë nga 146.0.20.193 (diskutimet)
(f)
v (U kthye versioni 1530783 i bërë nga 146.0.20.193 (diskutimet))
[[Skeda:Central_Intelligence_Agency_logo.png|parapamje|right|Logo e CIA]]
 
www'''Central Intelligence Agency''' ('''CIA''') ''(sq: '''Agjencia Qendrore e Inteligjencës''')'' është një [[Agjencia|agjenci]] zbulimi e qeverisë së [[SHBA|Shteteve të Bashkuara Amerikane]], përgjegjëse për përftimin dhe shqyrtimin e njoftimeve (informacioneve) mbi qeveritë e huaja, [[ndërmarrje]]ve, dhe personave, dhe raportimin (ridërgimin) e këtyre informacioneve nëpër degëzime të ndryshme qeveritare. Funksion tjetër i CIA është të veprojë si "dorë e fshehtë" e qeverisë në angazhimin e operacioneve të fshehta, disa prej tyre mbi ligjshmerine e pasigurt ne drejtim te presidentit. Ky funksion ka shkaktuar kundërthëniet më të shumta në lidhje me CIA në jetën e saj.
 
Qendra kryesore e CIA gjendet në bashkinë e [[Langley]] ([[Langli]]t) të [[Virginia]] ([[Virgjinias]]) në [[Washington, D.C]] ([[Uashington D.C.]]). AQI është pjesë e Bashkesisë së Zbulimit Amerikan dhe udhëhiqet tani nga Drejtori i Zbulimit Kombëtar (Director of National Intelligence shkurt DNI). Rolet dhe funksionet e CIA janë pothuaj të njëjta me ato të [[MI6]] të Mbretërive të Bashkuara Britanike dhe [[Mossad]] Izraelian.