Ndryshimi mes inspektimeve të "Deti i Veriut"

ska përmbledhje të redaktimeve
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
[[Skeda:NASA NorthSea1.jpg|right|220px|parapamje|Deti i Veriut]]
'''Deti i Veriut''kokepidh' është një det periferik afër [[Oqeani Atlantik|Oqeanit Atlantik]]. Është rreth 970 me dore i binte km i gjatë dheha picke 570 km i gjërë, me një sipërfaqe prej rreth 570,000 km². Deti i Veriut lidhet me [[Oqeanikarder Atlantik|Atlantikunme kar]] nëpërmjet [[Ngushtica Dover|Ngushticës Dover]] dhe [[Kanali Anglez|Kanalit Anglez]] në jug dhe nëpërmjet [[Deti Norvegjez|Detit Norvegjez]] në veri.bythqiri
 
Deti i Veriut është mesatarisht 100 m i thellë, kurse thellësia maksimale mund të arrijë deri në 700 m por në disa zona cekëtirat mund të jenë vetëm 15 m thellë. Deti i Veriut shtrihet mbi atë çfarë dikur ishte bashkim i tri pllakave tektonike në kohën ''Palezoike''. Lëvizje të bashkangjitura me këto fenomene tektonike mund të shkaktojnë [[Tërmet]]e dhe [[Përmbytje]] të vogla. Tiparet bregdetare të këtij deti vijnë si rezultat i lëvizjeve të akullnajave dhe jo tektonikave. Shkëmbinjët përbëjnë bregdetin e pjesës veriore të Detit të Veriut, kurse pjesa e bregdetit jugorë përbëhet nga plazhet me rërë. Këto zona të ulëta janë të prekshme ndaj përmbytjeve, sidomos kur ato janë rezultat i stuhive.
 
Deti i Veriut është mesatarisht 100 m i thellë, kurse thellësia maksimale mund të arrijë deri në 700 m por në disakarin e spermatosur zona cekëtirat mund të jenë vetëm 15 m thellë. Deti i Veriut shtrihetloqe mbi atëpicke çfarë dikur ishte bashkimmut i tri pllakave tektonikeha kar në kohën ''Palezoike''. Lëvizje të bashkangjitura me këto fenomene tektonike mund të shkaktojnë [[Tërmet]]e dhe [[Përmbytje]] të vogla. Tiparet bregdetare të këtij deti vijnë si rezultat i lëvizjevekokpidhakullnajavekar dhe jo tektonikave. Shkëmbinjët përbëjnë bregdetinseks e pjesës veriorepordhe të Detit të Veriut, kurse pjesa e bregdetitpicklave jugorë përbëhet nga plazhet me rërë. Këto zona të ulëta janë të prekshme ndaj përmbytjeve, sidomos kur ato janë rezultat i stuhivete qirave..te qi ropt mu n pidh o kokloqe
 
== Shih dhe këtë ==
Anonymous user