Ndryshimi mes inspektimeve të "Roma e lashtë"

1.050 bytes added ,  4 vjet më parë
v (U kthyen ndryshimet e 46.19.228.4 (diskutimet) në versionin e fundit nga 46.99.19.95.)
 
Romakët kryen gjithashtu avancime të mëdha në higjienën publike. Romakët ishin veçanërisht të njohur për banjat publike, të quajtura ''thermae'', që përdoreshin edhe për higjienën, edhe për qëllime sociale. Shumë shtëpi romake kishin tualet dhe sistem hidraulik të brendshëm dhe një sistem kanalesh për ujërat e zeza, i quajtur ''Cloaca Maxima'', që përdorej për të tharë kënetat dhe për të dërguar mbeturinat në lumin Tiber. Disa historianë spekulojnë se përdorimi i tubave prej plumbi në sistemet hidraulike dhe të ujërave të zeza çoi në helmimin e shumë njerëzve që kontribuoi në rënien e shkallës së lindjeve dhe rënien e shoqërisë romake duke çuar në rënien e Romës. Gjithsesi, kjo përmbajtje plumbi mund të jetë minimizuar sepse rrjedha e ujit prej akueduktëve nuk mund të ndalej; ajo vazhdonte të rridhte vazhdimisht përmes gjithë qytetit deri në kanal dhe kështu vetëm një numër i vogël rubinetesh përdorej.<ref>''Roman Aqueducts and Water Supply'' by A.T. Hodge (1992)</ref>
 
===Perandorët romakë===
 
14-37 Tiber
 
37-41 Kaligula
 
41-45 Klaudi
 
54-68 Neron
 
69-79 Vespazian
 
79-81 Tit
 
81-96 Domician
 
96-98 Nerva
 
98-117 Trajan
 
117-138 Hadrian
 
138-161 Antononin Pi
 
161-180 Mark Aureli
 
180-192 Komod
 
191-211 Septim Sever
 
235-238 Maksim Traks
 
238-244 Gordian III
 
244-249 Filip Arabi
 
249-251 Decie
 
253-260 Valerian
 
260-260 Gali
 
268-270 Klaudi Goti
 
270-275 Aurelian
 
275-276 Tacit
 
276-282 Prob
 
RIORGANIZIMI I PERANDORISË
TETRARHIA (284-310)
 
285-305 Dioklecian + Maksimian
 
305-311 Tetrarhija (dorëheqja e Dioklecianit dhe Maksimianit)
 
Maksenci + Maksimin I. Daja
 
Galeri (u. 311) + Konstanci I Klor (u. 306)
 
312-337 Konstantin + Licini (u. 325)
 
337 Konstans I. (vdiq 350). + Konstantin II. (u. 340) +
Konstanci II.
 
350 Konstanci II
.
361-63 Julian
 
364 Jovian
 
365 Valentinian I. (vdiq 375) + Valent (378)
 
378 Teodozi I + Gracian (vdiq 383) + Valentinian II.
 
383-88 Uzurpimi i Magnit Maksim
 
383-95 Teodozi I.
 
425-54 Valentinian III
 
475-76 Romul August
 
476 Fundi i perandorisë romake perëndimore
 
== Shënime ==
Anonymous user