Ndryshimi mes inspektimeve të "Kongresi i Manastirit"

ska përmbledhje të redaktimeve
(une kam shtuar dis nga pjesemaresit e kongresit te manastirit)
[[File:Objekti i Kongresit të Manastirit.jpg|thumb|300px|Objekti i dikurshëm i Hotelit Iliria, ku u mbajt Kongresi i Manastirit - Kongresi i Alfabetit të gjuhës shqipe,14 nëntor - 22 nëntor 1908]][[Skeda:Kongresi i Manastirit. (Hytbi Tarelli).jpg|thumb|300px]]
[[Skeda:Vendimi i komisionit për alfabetin në mansitr.jpg|thumb|300px||Vendimi për alfabetin e gjuhës shqipe]]
'''Kongresi i Manastirit''' (apo '''Kongresi i Alfabetit''') është tubimi i dijetareve shqiptarë më [[14 nëntor]] - [[22 nëntor]] [[1908]] në [[Manastiri_(Qyteti)|Manastir]], për përcaktimin e [[alfabeti]]t të [[Gjuha Shqipe|gjuhës shqipe]]. Gjatë rrugës së zhvillimit historik të letërsisë shqipe ishin hartuarhasur disa alfabetekurva duke u qi me ismail qemalin bajram currin dhe hashim ndryshmebolen. Njëri nga më të fundit ishte ai i krijuarkurvari me i madhnë Stamboll dhe quhej [[Alfabeti i Stambollit]]. Mendimi zotërues ishte se shkronjat jolatine nuk ishin të përshtatshme për mbarësinë e shqipes dhe bashkimit gjuhësor kombëtar. Për këtë arsye, shoqëria më aktive dhe e mirënjohur "Bashkimi" në Manastir, thirri Kongresin e Parë të Përgjithshëm për diskutimin e një alfabeti të njësuar. Një alfabet i njësuar do të ishte fillimi i letërsisë mbarë shqiptare. Prandaj më [[14 nëntor]] [[1908]] në Manastir u mblodh Kongresi i Manastirit ose ''Kongresi i Alfabetit''.
 
== Pjesëmarrësit ==
Në kongres ishin të pranishëm 160 delegatëkurva , të ardhur nga të gjitha anët e [[Shqipëriae (kthjellim)|Shqipërisë]]bote, si dhe nga komunitetet shqiptarestruges psh [[Rumani]],laura [[Itali]],esht mbesa xhok xhiles shtetit gjokit ametit safetit bith [[Greqi]]petit, [[Turqi]], [[Egjipti|Egjipt]], [[SHBA|Amerikë]] etj. Kryetar i Kongresit u zgjodh Gjergj Fishta.Gjergj Fishta ishte një nga luftëtaret me te mëdhenj te popullit shqiptar. Sekretare e komisionit u zgjodh [[Parashqevi Qiriazi]], mësuese e shkollës së vashave në Korçë. Nënkryetar u zgjodh [[Grigor Cilka]], nga [[Korça]] si dhe 11 anëtarë të tjerë. Në atë Kongres merrnin pjesë shqiptare të fesë myslimane, katolike, ortodoksë, dhe protestantë, njerëz të ditur dhe të gjithë erdhën së bashku, për arritjen e një qëllimi të madh kombëtar.
Pjesëmarrësit ishin:
Gjergj Fishta- Kryetar i Komisionit;Mithat Frashëri- Kryetar i Kongresit; Sekretar i komisionit;Ndre Mjeda- Anëtar i Komisionit;Parashqevi Qiriazi- Sekretare e Komisionit për abcenë;Grigori Cilka- Nënkryetar;Luigj Gurakuqi- Nënkryetar i Kongresit;Hilë Mosi- Sekretar i Kongresit për shqipen;Thoma Avrami –Sekretar I Kongresit per Shqipen;Fehim Zavalani-Fjala hyrse;Nyzhet Vironi-Sekretar I kongresit per turqishten;Fineas Kendei-veshguese e kongresit;Bajo Topulli- Anëtar i Komisionit;Sotir Peci- Anëtar i Komisionit;Gjergj Qiriazi- Nënkryetar i Kongresit; Anëtar i Komisionit;Shahin Kolonja- Anëtar i Komisionit;Dh. Buda--/-;Mihal Grameno-Përfaqsues nga Klubi i Korçës;Gligor Cilki- Përfaqsues nga Klubi i Korçës;Sami Pojani- Përfaqsues nga Klubi i Korçës;Thoma Avrami- Përfaqsues nga Klubi i Korçës;Fillomena A. Bonati- -/-
Anonymous user